Drop, de mekkora…

 

Abban maradtunk, hogy a cipőválasztás során egy kényelmes, mind futóstílusunknak, mind testsúlyunknak, az edzés mennyiségének és milyenségének, valamint talajának megfelelő futócipőt kell választanunk. Vannak azért olyan tényezők, melyek mindig vitákra adnak okot, megosztják a futóközönséget. Az egyik ilyen a drop, melyről egy rövid áttekintést szeretnék most adni.

Dropnak nevezzük a talppárna és a sarok, talptól mért magasságának különbségét.

1. ábra: Hagyományos és zéró drop-os futócipő

Ha megnézzük a 40-50 évvel ezelőtti futócipőket, akkor azt láthatjuk, hogy egytől-egyik zéró-drop, teljesen lapos mind, aztán a 70’-es években kidolgozták a mai futócipők ősét, megteremtve ezzel a nagyközönség számára a kényelmes futás élvezetét. Ahogy nőtt a futók száma, egyre több hobbifutó ugrott cipőbe, kicsit kevesebb tapasztalattal, gyengébb futóstílussal, esetleg túlsúllyal, így a cipőgyártók tovább párnázták cipőiket, emelték a dropot, míg ki nem alakult a mai „standart” 10-12mm. Mi volt a cél ezzel? A futást kényelmessé tenni, a sarokra ható erőket, valamint a vádli (m.triceps surae) és az Achilles ín nyúlását csökkenteni. (Malisoux és mtsai 2016)

Vizsgáljuk meg a másik oldalról, mi történik, ha növekszik a drop? A talpi flexorok nyúlnak, mely hátul rövidíti a tricepsz komplexet, de nyújtja az elülső sípcsonti izmot (m.tibialis anterior (TIA)) és még több excentrikus munkára sarkalja azt. Itt már megjelenhet az első probléma, hiszen, ha a TIA nem elég erős, akkor a láb a talajhoz csapódik, mely a sípcsont elülső részének fájdalmához (shin split) vezethet. Kezdő futók sokszor panaszkodnak sípcsonti fájdalomra, mely a TIA gyengeségéből is fakad. A test tömegközéppontja előrébb kerül, ami a medence előre billenését okozhatja, mely befolyásolja (csökkenti) a farizmok aktivitását, növeli az ágyéki görbületet, fokozza annak terhelését.

Ha csökken a drop, a vádli izomzatára, valamint az Achilles ínra nagyobb teher hárul, így azokat megfelelő felkészítése nagyon fontos. A test tömegközéppontja itt is áthelyeződik és a törzs dőlése is megváltozhat, ami párosulva a medence billenésével, farizmok gyengeségével további problémákat generálhat.

Mi lenne az ideális? Ahogy a futócipő választásnál itt sem lehet kategorikusan kijelenteni azt, hogy ez jó, ez meg nem. Tekintettel az emberi populáció jelentős eltéréseire, nem alkalmazhatók általános megközelítések (annak ellenére, hogy csábítóan egyszerű lenne). Több vizsgálat zajlott már ebben a témában, de sem biomechanikai mutatókban, sem pedig a sérülések megjelenésében, előfordulásában nem találtak drop-tól függő különbségeket. (Malisoux és mtsai 2016, 2017, Moody 2018). Ha jól megy a futás, fájdalom és sérülésmentes, nincs ok változtatni, ha pedig mégis a változtatás mellett dönt valaki, akkor időt kell hagyni a test megfelelő adaptációjára, a fokozatosság elvét betartva türelemmel kell az új felé haladni.

 

Hivatkozások:

Malisoux L, Chambon N, Urhausen A, Theisen D. Influence of the Heel-to-Toe Drop of Standard Cushioned Running Shoes on Injury Risk in Leisure-Time Runners: A Randomized Controlled Trial With 6-Month Follow-up. Am J Sports Med. 2016;44(11):2933-2940. doi:10.1177/0363546516654690

Malisoux L, Gette P, Chambon N, Urhausen A, Theisen D. Adaptation of running pattern to the drop of standard cushioned shoes: A randomised controlled trial with a 6-month follow-up. J Sci Med Sport. 2017;20(8):734-739. doi:10.1016/j.jsams.2017.01.238

Moody D, Hunter I, Ridge S, Myrer JW. Comparison of Varying Heel to Toe Differences and Cushion to Barefoot Running in Novice Minimalist Runners. Int J Exerc Sci. 2018;11(1):13-19. Published 2018 May 1.

 

Írta:Olasz Róberthumánkineziológus, futáselemző

 

© 2013-2023 Gyógytornászda