Egyre több gyerek szenved gerincferdüléstől

RTL Klub Reggeli, 2020.06.30.

 

Mindennapi gyógytornász munkánk során gyakran szembesülünk félreértésekről, bizonytalanságról  a gerincferdülés kapcsán. Sajnos, mivel rengeteg gyermeket, kamaszt, családot érint, igyekeztünk a legfontosabb információkat átadni a röpke 10 perces videóban.

Az első, ami rendkívül fontos, hogy a hanyagtartást ne keverjük össze a gerincferdüléssel ( scoliosis). Az, ha a gyermekünk görnyedten tartja magát, nem egyenlő még a gerincferdüléssel. A hanyagtartás oka lehet a mozgásszegény életmód, hirtelen növekedés miatt az izmok nem megfelelő adaptálódása,  nehéz iskolatáska, órákon át tartó görnyedés, statikus helyzet akár az iskolában, akár a számítógép előtt. Ebben az esetben elegendő lehet az izomzat megerősítése és jó választás az úszás. A hanyagtartás nem jár a gerinc szerkezeti (strukturális) elváltozásával, tehát nem érintett a gerincoszlop. Gerincferdülés esetében viszont már a gerinc is érintett, annak megfelelően, hogy funkcionális vagy strukturális gerincferdülésről van szó.  A funkcionális esetében is jellemző lehet a hanyagtartás, illetve aszimmetrikus tartás, de ebben az esetbe a gerincünk elhajlását még nem kíséri a csigolyák csavarodása, szerkezeti elváltozása. Ez a fajta gerincferdülés kialakulhat egyoldalú, folyamatos terhelés hatására ( pl.  egy oldali táska cipelés,  aszimmetrikus sportok ( vívás, tenisz, stb..) Ebben az esetben már szükség lehet az izomerősítés mellett korrekciós gyógytornára, hogy ne rögzüljön ez a fajta tartás!

A sturukturális scoliosisok csoportjában, a gerincferdülések 80%-át az idiopathias ( ismeretlen eredetű) teszi ki! Ez az egyik leggyakoribb és itt már a gerinc 3 dimenziós elváltozásáról van szó, 3 síkban érintett szerkezetileg a gerinc, melynek egyik meghatározó komponense a csigolyák csavarodása. Hangsúlyos, hogy ez egy genetikailag meghatározott típus, semmi köze ahhoz, hogy ki mennyire aktív sportoló vagy éppen mozgásszegény életmódot folytat. Mivel 3 dimenzóban történik a gerinc elváltozása, ebben az esetben nem az úszás és csak izomerősítés a terápia! Sok esetben szükség lehet a speciális, korrekciós gyógytorna mellett korzett ( fűző) viselésére is! Minél fiatalabb korban alakul ki ez a fajta gerincferdülés, annál hosszadalmasabb a terápia, és annál inkább lehet rosszabb prognózisu a gerincferdülés. Emiatt nagyon fontos az IDŐBEN történő felismerése, és megfelelő szakember választása! ( gerinferdülést napi szinten kezelő ortopéd orvos, Schroth/SEAS-terápiában napi szinten otthon lévő gyógytornász és korzett szükségessége esetén a gerincferdüléssel napi szinten foglalkozó korzett készítő mester! )

Minden esetben javasolt szakembert felkeresni, ha azt látjuk, hogy a gyermek tartása nem megfelelő.  A szakértő szem, megfelelő vizsgálatok alapján, meg tudja ítélni, hogy mire van szükség a megfelelő pozíció felvételéhez, vagy a korrekció kialakításához!

https://rtl.hu/rtlklub/reggeli/gerincferdules-gyerekek-kezeles-rajnay-kata

© 2013-2023 Gyógytornászda