Nyílik a Gyógytornászda 8. ablaka

 

Az 2. adventi gyertyát követő hét a reményről szól...

* * * * *

Nézzük sorban, hogy a Gyógytornászda csapata mit remél:

Reméljük, hogy úgy adjuk át az ismereteinket, hogy mindenkinek emészthető legyen!

* * * *

Mai tanácsunk:

MINDEN MOZGÁS ELŐTT ELENGEDHETETLEN A BEMELEGÍTÉS!
 

A bemelegítés nem a  szükséges rossz a sportmozgások előtt, hanem az EGÉSZSÉGES, HARMÓNIKUSAN kivitelezett mozgások kihagyhatatlan tartozéka!

Mire jó a bemelegítés és miért fontos?

A nagyobb aktivitást igénylő mozgások előtt javasolt a bemelegítés! Erről mindannyian tudunk, mégis sokan nem alkalmazzák az edzések szerves részét képező mozgást.

A bemelegítés lényege, hogy az izmainkat, az ízületeinket és a keringési rendszerünket is alkalmassá tegye a nagyobb terhelésre, amit az edzésünk, vagy a mozgásunk ad majd.

Ha belegondolunk abba, hogy egész nap ülünk, az ízületeink az ülésnek megfelelően, statikus helyzetben vannak akár hosszú órákon át. Ehhez alkalmazkodnak az izmaink is és ha nem mozgatjuk át rendszeresen az ízületeinket, izmainkat, nem járunk masszázsra, nem csinálunk speciális mobilizáló és lazító gyakorlatokat, ez a statikus pozíció rögzülhet úgy, hogy az izmaink megrövidülnek, akár fenn is tartva a módosult ízületi helyzeteket.

Amikor mozogni kezdünk, akkor a nagyobb aktivitás előtt, ezeket a rögzült pozíciókat kell feloldanunk! HA az előző ülő példát vesszük alapul, ehhez képest egy függőleges helyzetben végzett mozgás (mint a futás, a labdajátékok, vagy a fitnesz mozgások), már egy teljesen más tengely mentén és más ízületi tartományban igénylik az elmozdulásokat. Az izmoknak teljesen más helyen kell dinamikus aktivitást végezniük, más lesz a feladatuk.

Erre kell felkészítenünk a TESTÜNKET!

 

Optimális BEMELEGÍTÉS felépítése:

  • keringésjavítás: SMR henger, dinamikus nyújtás

  • mobilizálás: a (sport)mozgásunknál leginkább használt ízületek átmozgatása a különböző tengelyek mentén

  • stabilizáló izmok bekapcsolása: az alátámasztási felszín- lábboltozatokat tartóizmok- , a medence környéki izmok és a vállöv megfelelő pozíciójáért felelős izmok aktiválása

  • sportspecifikus bemelegítés: pl: kocogás, vagy speciális erősítés, ráhangolódó mozgás, de ide tartoznak az olyan keringésjavító gyakorlatok, amelyeket személyi edzés előtt végzünk (eliptikus tréner, kerékpár, futás) a kardiorespiratorikus rendszer (szív, tüdő) bemelegítésére

A legegyszerűbb példa ennek megértésére, ha a csípő ízületre és az ágyéki gerincszakaszunkra gondolunk. Ülő pozícióban a csípőnk hajlított helyzetben van, a derekunk,- jó esetben neutrális helyzetben, de a nem megfelelően beállított munkaállomás esetén- is hajlításba kerül. Ez a pozíció a csípő hajlító izmokat rövidült helyzetben tartja, a csípő feszítő izmokat (farizmok) pedig statikusan megnyújtva. Ehhez képest futás alkalmával a csípő ízületünknek képesnek kell lennie arra, hogy a maximális mozgástartományban hátra tudjon nyúlni, amihez a csípő feszítő izmok dinamikus munkájára van szükségünk, az ágyéki szakaszunknak pedig neutrális helyzetben, megfelelő stabilizálással kellene az alsó végtagok optimális mozgását biztosítania.

Ha a korábban említett  bemelegítési protokoll nem jön létre, az ülésben rögzült pozíciók meg fogják változtatni a futómozgást. Ez sérülésekhez vezethet, amelyek lehetnek traumás jellegűek (hirtelen fellépő sérülés, pl.:rándulás-húzódás), de lehetnek krónikusan (lassan, fokozatosan) kialakuló panaszok is (pl.: talpi panaszok, térdfájás, derékfájás).

Mielőtt mág mindenki megijedne, hogy ha a belemegítési sort megcsinálja, akkor hova fér be az edzés, megnyugtatásul mondjuk, hogy ezeknek, nagyjából 15 percbe bele kell férnie. Mindig célirányos gyakorlatokat végzünk, emiatt érdemes szakemberrel konzultálni és egyénre szabott, a mozgáshoz igazított bemelegítést kialakítani!

Reméljük, hogy lrthető volt és innentől senki nem hagyja ki a bemelegítést!

További tanácsokért keressetek Minket bátran!

 

Fogadjátok nagy szeretettel és használjátok egészséggel!

Kövess minket

Facebookon és Instagramon!

Figyeld, hogy vajon melyik napon mit rejt a Gyógytornászda adventi ablaka!

(további meglepetésekkel készülünk!)

© 2013-2023 Gyógytornászda