Nyitjuk a Gyógytornászda 19. ablakát!
 

Az 3. adventi gyertyát követő hét a örömől szól...


Nézzük sorban, hogy a Gyógytornászda csapatának mi okoz örömöt:
Öröm, ha egy új simerettel, technikával, eszközzel, minőségi változást tudunk adni a hétköznapi mozgásokhoz, edzésmunkához.


Mai tanácsaink:

... folytatjuk a tegnap megkezdett gondolatokat:

Az előző cikkünkben odáig jutottunk, hogy ahhoz, hogy a minőség megfelelő legyen, jó pár pontnak kell megfelelni!

Ebből mér 4-et át is vettünk:

1.Bemelegítés és a levezetés!

2. Fontos a kiinduló helyzet!

3. Számít a kivitelezés!

4. Nem mindegy, hogy mekkora mozgástartományban végezzük a feladatokat!

Nézzük is tovább!

5. Fontos a mozgás dinamikája: stabilitás növelésénél mindig lassan dolgozunk és az a fontos, hogy a kezdetben beállított pozíciót és izom feszülést a gyakorlat kivitelezése alatt tartanunk kell. A fokozatosság elve szerint növelhetjük a dinamikát, bekapcsolva ezzel további izomcsoportokat, vagy az érintett izom dinamikus munkáját.

6. Ismétlésszám: Minden gyakorlatból csak annyit csinálhatunk, amennyit képesek vagyunk szabályosan kivitelezni! Nincs értelme, sőt ronthatunk a helyzetünkön, további panaszokat generálva, ha olyan dolgot forszírozunk és ismétlünk rendszeresen, ami helytelen. Emiatt, nem vagyunk hívei annak, hogy a különböző gyakorlatokból fix darabszámot kell csinálni! Inkább többször végezzünk keveset és hengerezzünk, vagy mobilizáljunk 2 erősítés között

Az edukációnk része, hogy a pácienseink testtudatát is fejlesztjük és azt tanítjuk be, hogyfigyeljék és hogyan érezzék meg azt, amikor már nem jó a kivitelezés!

7. Figyelnünk kell a mozgás megfelelő fokozására! Ahogyan azt korábban írtuka sportba való visszatérénsélis, a fokozatosság elve szerint kell emelni a terhelést! Akkor lépünk a következő szintre, ha azt ahol tartok makulátlanul-, az izmok fáradása nélkül tudom végezni. Akkor adunk nehezebb, dinamikusabb, instabilabb feladatot, ha az előző szintet teljesíteni tudta a páciensünk.

8. Ne edz egyedül! Főleg, ha korrekcióról van szó. Az idegrendszerünk képes megszokni a kényszer-, vagy kompenzáló tartást, képes megszokni egy rossz mozgásmintát, ha elég sokszor gyakorljuk. Amikor ezekből szeretnénk kilépni és újra "programozni" a mozgásunkat, akkor ez a kezdetekben nagyon nehéz lesz, főleg egy külső segítség megfigyelése nélkül tesszük mindezt. Ahhoz, hogy minél hatékonyabb legyen a program, edz mással, gyakorlj úgy, hogy korrigálnak, mert az elején a legjobb testtudattal rendelkező embernek is problémát okoz, ha a mozgásait kell átalakítania.

Fogadjátok nagy szeretettel és használjátok egészséggel!

 

Ha tetszett, akkor írj Facebookon!

Ha kérdésed merülne fel, akkor keress emailen, Facebookon , vagy Instagramon keresztül!

 

Kövess minket

Facebookon és Instagramon!

Figyeld, hogy vajon melyik napon mit rejt a Gyógytornászda adventi ablaka!

(további meglepetésekkel készülünk!)

© 2013-2023 Gyógytornászda