Biztonságos és eredményes futás szülés után II.

 

A Gyógytornászdában büszkék vagyunk arra, hogy csapatban dolgozunk! Tudjuk, hogy mit tudunk, meddig tart a kompetenciánk és szívesen kérdezünk meg szakembereket olyan témákban, amelyekben ők nagyobb szakmai háttérrel, tapasztalattal rendelkeznek!

Fogadjátok szeretettelTamás Veronikaírását, amivel a Gyógytornástzda futás hónap keretein belül ad hasznos tanácsokat, információkat a szülés utáni futás lehetőségeiről. 

Jelen cikk egy több részes sorozat II. része, ha lemaradtál az I. részről, akkorittelolvashatod!

 

A szétnyílt hasizom szerepe:

 

A jó testtartással kapcsolatban, már említettem, hogy a hasizmoknak is nagy jelentősége van a megfelelő hasűri nyomás fenntartásában. 

Ha ezek állapota nem megfelelő, ha nem regenerálódik rendesen, azaz túlnyúlt állapotban maradnak, akkor nem lesz megfelelő a hasűri nyomás, aminek több következménye is lesz:

  • nem tudják a hasűri és a kismedencei szerveket bent tartani a hasüregben a hasizmok, ezért a szervek megsüllyedhetnek 

  • a lesüllyedt szervek túlterhelhetik a gátizomzatot - inkontinenciához vezethet. 

  • nem tudja a hasizom összehúzódása során aktiválni a fascia rendszert, amin keresztül a hátizmokat is aktiválnánk - derék panaszok alakulhatnak ki.

  • nem lesz megfelelő a rekeszizom mozgása - nem megfelelő, gazdaságtalan légzéstechnikát hoz magával, ami további problémákat eredményezhet - pl: nem regenerálódik a szétnyílt hasizom, inkontinencia, szervi problémák, keringési zavar, derék panaszok, légzési problémák...

 

És akkor nagyjából körbe is értünk. Ha nem megfelelően regenerálódott a hasizomzatunk és így kezdjük el a futást, akkor nagy valószínűséggel sokat teszünk azért, hogy ez ne is történhessen meg, illetve ennek hosszú távon további egészségügyi következményei legyenek.

 

Szoptatás jelentősége:

 

Talán ezzel kapcsolatban kering a legtöbb tévhit a köztudatban.

A WHO 2016-os állásfoglalása szerint a szoptatást a szülést követően minimum 6 hónaptól 2 éves korig ajánlja. Ebből kifolyólag az édesanyák nagy részét foglalkoztatja ez a téma, hogy a szoptatás alatt futhatnak-e.

Nincs rá bizonyíték, hogy a szoptatással kapcsolatos hormonális változások (relaxin hormon) miatt történne több sérülés az anyákkal futás során. (Marnach et al. 2003; Schauberger et al. 1996)

Ugyanakkor az bizonyított, hogy nem történik az anyatej mennyiségében és összetételében változás moderált és ennél kicsit aktívabb terhelés hatására.(Cary and Quinn 2001; Davies et al. 2003; ACOG 2015). 

 

Kevesebb szó esik a jó sportruházatról és az edukációról. 

Fontos, hogy megfelelően támasztó és nem pedig leszorító sportmelltartót használj! 

Fontos, hogy alakíts ki megfelelő szoptatási ritmust.(ACOG, 2002)

Mielőtt futni indulnál, szoptasd meg a babád, (amennyire csak lehet ürítsd ki a melleidet - minél kisebb legyen a súlya) vegyél fel jól támasztó sport melltartót és figyeld az időt. Még azelőtt fejezd be a futást, hogy újra telítődne a melled. A nagyobb súly, a nem megfelelő sportruházat és a folyamatos rázkódás hatására fokozottan roncsolódhatnak a szövetek.

 

A témáról szakszerűen sok segítséget kaphatsz Tamás Veronika gyógytornász, manuálterapeutától a facebook oldalán:https://www.facebook.com/mom2betrainings/vagy honlapján ahttps://www.physioline.hu/, vagy jelentkezz be a Gyógytornászda futás- és mozgáselemzés szolgáltatására, hogy biztonságosan add le a felesleget szülés után:https://www.gyogytornaszda.hu/szolgaltatasaink/futas-es-mozgaselemzes 

Írta: Tamás Veronika, gyógytornász-manuálterapeuta  mom2be kismama program  megálmodója, kifejlesztője

© 2013-2023 Gyógytornászda