Gyógytorna - rehabilitáció

Mi a gyógytorna?

A gyógytorna  elsősorban a mozgásszervi panaszok helyreállítására szolgál. Főként ízületi panaszok (kopások, ficamok, törések) és izomproblémák (fokozott tónus-feszülés, szakadás, izomdiszbalansz) rehabilitációjában van nagy szerepe, de számos terület van, ahol a gyógytornát, mint kiegészítő terápiát alkalmazhatjuk, a gyógyszeres terápiák mellett (Pulmonológia, Pszichiátria) . A mozgásszervi rehabilitáció során az ízületek mozgásterjedelmének növelésére, a betegek fájdalmainak csökkentésére alkalmazzák a gyógytornát. Számos technikát ismernek a szakképzett gyógytornászok, amivel a már régóta fennálló panaszokat is enyhíteni tudják,így sosem késő gyógytornászhoz fordulni.

A gyógytorna meghatározás, első fele miatt gyakran kerül rossz megvilágításba, sokan úgy gondolják, hogy csak idős betegeknek kell gyógytornászhoz járniuk,de ez egy nagyon téves gondolat. Mindenkinek, akinek sérülése volt, legyen az törés vagy ficam, akinek mozgásszervi műtéte volt, vagy hosszú időre ágyba kényszerült, szüksége van gyógytornára. Minden olyan élethelyzet, aminél az ember kikerül a hétköznapi, megszokott mozgásából, a megfelelő vissza integrálódás miatt, gyógytornát igényel. Mindemellett a gyógytornához hozzá tartozik a prevenció, megelőzés is, ami a megfelelő ergonómiai tanácsok megtartásával segít elkerülni a sérülések, krónikus panaszok kialakulását (például nehéz fizikai-, vagy ülőmunka esetén).  Nem szabad elfeledkeznünk a Sportrehabilitáció területén elérhető GYÓGYTORNA eredményekről sem, amik hatására a sportolók nagyobb teljesítményt, jobb eredményeket érhetnek el.

Általában az egyéni gyógytornát alkalmazzák a szakemberek, hisz ott van a legtöbb lehetőség a Páciens mozgásának teljes megfigyelésére, egyénre adaptált kezelésére, illetve a megfelelő korrekció, javítás elvégzésére. Kis csoportos foglalkozásokkal is találkozhatunk, azonos diagnózisú és állapotú betegeknél, vagy sport csapatoknál, itt ösztönző hatású lehet a másik ambíciója és feladat végzése.

Gyógytorna menete:

Saját kezeléseimben főként az egyéni tornát részesítem előnyben, hisz így tudok a legjobban odafigyelni a Páciensemre és csak az Ő problémájával foglalkozni.

Első alakalommal a megfelelő betegvizsgálatot követően, a Pácienssel megbeszéljük a célkitűzéseinket. Ez alapján kialakítom a személyre szabott kezelési tervet, alkalmazva a fennt leírt kezelési technikákat. Minden kezelés alatt megtanuljuk a további,otthon végzendő feladatokat, amelyeket a Páciensnek a kezelés követően, a következő alkalomig otthonában is végeznie kell.

 

Kezelések

Problémák

 

© 2013-2023 Gyógytornászda