Térd

 

knee patellaHabitualis patella ficam:

A térdkalács lateralis irányú elmozdulását  jelenti a térdízület hajlítására. Elakadás érzés és folyamatos bizonytalanság jellemzi, fájdalommal, duzzanattal és instabilitással járó kórkép. Általában 5 és 9 éves kor között fordul elő.

Feladat:

Konzervatív kezelésnél a megfelelő izomerősítés, izom disbalance helyreállítása a célunk. Súlyosabb esetben műtéti indikáció. Ilyenkor a műtét utáni rehabilitációnál kezdetben keringésjavítás, izomerősítés a feladtunk. A rehabilitáció későbbi szakasziban fokozott izomerősítés, streching és a sport tevékenységre való felkészítés szerepelnek a kezelési tervben. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a stabilizáció fokozására és fájdalom csökkentésére, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

 

Szalagsérülések:

A térd ízület szalagrendszerének részei, mint passzív stabilizátorok vesznek részt az ízület stabilizálásában. A különböző mozgások folyamán a szalagok együttesen vesznek részt az ízület túlmozgásának korlátozásában. Minél nagyobb erejű a külső behatás, ami a  térdet érinti, annál nagyobb a  szalagsérülések kialakulásának valószínűsége. A legjellemzőbb sérüléstípusok: térdízület oldalra billenése, -csavarodása,  illetve a térdízület túlfeszítése (pl.:ugró sportoknál, landolás nyújtott térddel). Kontakt sportoknál a leggyakoribbak a szalagsérülések, a kombinált mozgások, több külső tényező (ütközés egy másik sportolóval, talaj felőli erők) nagyobb rizikót hordoz magában. A szalagsérülés mindig fájdalommal,helyi nyomásérzékenységgel, duzzanattal és mozgáskorlátozottsággal jár.

Feladat:

Megfelelő izomerősítés, izomegyensúly kialakítása, propiocepció (stabilitás fokozása) fejlesztése. Mindemellett, az összes alsó végtagi sérülésnél hangsúlyt kell fektetnünk a medence körüli izmok erősítésére is, mivel a megfelelő törzsközpont hiányában, hiába hozzuk helyre az adott területet, az újrasérülés kockázata továbbra is fenn állhat.

 

Keresztszalagok:

A tibia (sípcsont) előre-hátra elmozdulását korlátozzák a femurhoz képest, a tibia femurhoz képesti rotációs mozgását a teljes hajlításnál (végrotációnál) és a térd ízületi mozgások közben is. A keresztszalag sérülésénél pattanó hangot hallhat a beteg és óriási fájdalmat érezhet. A szakadás miatt beduzzad az ízület és mozgáskorlátozottá válik. A keresztszalagok sérülése instabilitással járhat. Műtéti indikáció attól függ, hogy a kezdeti tehermentesített helyzet (pihentetés, polcolás, jegelés) után, mekkora az ízület instabilitása. A kezelőorvosok általában brace-t (térd rögzítőt) írnak ki és konzervatív kezelésként gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót és gyógytornát.

100 3686Feladat:

A gyógytorna minden alkalommal nélkülözhetetlen. Minden esetben izomerősítés, propriocepció fejlesztés és sportspecifikus fejleszt végzünk. Amennyiben a műtét indikált, mert az instabilitás akkora fokú, akkor preoperatív gyógytornát szoktak kiírni, ami a megfelelő izomerő kialakítása miatt szükséges. Mivel a keresztszalag rehabilitációja egy hosszú folyamat, a m

űtétet követően, így előtte is tréningezzük az izmokat, hogy  minél kevesebb izmot veszítsenek a betegek a terhelhetőség csökkenésével. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a stabilizáció fokozására, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

 

Elülső keresztszalag problémája- Ligamentum Cruciatum Anterius:

A tibia (sípcsont) előre irányuló elmozdulását korlátozza a femurhoz (combcsonthoz) képest, illetve a hajlított térd ízületi helyzetben végzett rotációt is és a térdízület túlfeszülését. Az ízület túlfeszülése, kirotációja és "valgus" irányú stressz hozza létre.Sérülése főként kontakt sportoknál fordul elő. Rehabilitáció: 6-12 hónap.

Hátulsó keresztszalag- Ligamentum Cruciatum Posterius:

A tibia hátra irányuló elmozdulását korlátozza a femurhoz képest. A tibia előlről egy komolyabb ütést kap, mint például a műszerfal baleseteknél. Túlzott berotáció és "varus" irányú stressz okozza. Rehabilitáció: kb. 6 hónap.

 

Oldalszalagok:

A térdízület oldal irányú stabilitásáért felelősek. Együttműködésben dolgoznak a keresztszalagokkal, biztosítva a térd megfelelő stabilitását. Oldalra billenő mozgások fokozott mértéke okozhatja a sérülésüket. Gyakori landolásnál, kontaktsportoknál, talajra érkezésnél. Az oldalsó szalagok sérülését, általában nem kezelik műtétileg. Konzervatív kezelésként gyulladáscsökkentés, fájdalomcsökkentés és gyógytorna az általános protokoll.

Feladat:

Kezdeti tehermentesítés (polcolás, jegelés,pihentetés) után, a megfelelő gyógytorna megkezdését a térd körüli izmok erősítése és lazítása képzi. A feszesebb oldal lazítása és a sérült oldal erősítése a fő feladatunk. Helyre kell állítani a megfelelő egyensúlyt a külső és belső oldal izomzata között, erősítenünk kell a lábszár izomzatát és fejleszteni kell a propriocepciót, ami a stabilitás fokozását eredményezi.

 

 

100 3676Belső oldalszalag- Ligamentum Collaterale Mediale:

A térdízület medialis irányú stabilitásáért felelős. Valgus instabilitás: a tibia a femurhoz képest kifele mozdul el. Sérülése magával hozhatja a medialis meniscus sérülését is, mivel a medialis meniscus kapcsolódik hozzá.

Feladat:

A lateralis oldal lazítása és a medialis oldal megerősítése. Propriocepció-, törzsstabilizáció fejlesztése és sportspecifikus mozgások gyakoroltatása. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a stabilizáció fokozására, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

Külső oldalszalag- Ligamentum Collaterale Laterale

A térdízület lateralis irányú stabilitásért felelős. Varus instabilitás: a tibia (sípcsont) a femurhoz (combcsonthoz)képest befelé mozdul el.

Feladat:

A lateralis oldal erősítése, medialis oldal lazítása. Propriocepció-, törzsstabilizáció fejlesztése és sportspecifikus mozgások gyakoroltatása. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a stabilizáció fokozására, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

 

Térd ízületi kopás: Gonarthrosis

knee osteoarthritis abroad lithuaniaArthrosis- kopás 4 stádiuma:

- amikor a betegnek még nincs fájdalma,de a RTg- alapján kimutatható a porc felszín csökkenése.

- a mozgás elején jelentkezik fájdalom, ami a "bemozgatásra" csökken

- indítási fájdaloma van a betegnek, de nem csökken a mozgatásra, csak ha nyugalomban van az ízület.

- amikor már nyugalomban is fáj.

 

Az arthrosis kialakulhat primer-en, amikor a fokozott terhelés, vagy kor előrehaladtával, ortopédiai elváltozás nélkül jelenik meg, vagy secunder-en, amikor van ortopédiai elváltozás, vagy korábbi probléma, ami miatt már rosszul, asszimetrikusan terhelődik az ízület.

A térd ízületi kopás első jelei, a sántítás, a teljes behajlítás- és a teljes kinyújtás hiánya, ezáltal a mozgástartomány csökkenése. Az ízület folyadékkal telítődik, megduzzad. A különböző tengelyeltéréseknek megfelelően ("O"-láb, "X"-láb)különböző módon kophatnak az ízületi felszínek. Az adott oldal, ahol jobban érintkeznek az ízfelszínek, fájdalmasabb és nyomásérzékenyebb.

Feladat:

Mozgástartomány növelés, izomerősítés,tengelydeformitás korrigálása (amennyiben izomegyensúly helyreállításával javítható), nyújtás, járásgyakorlatok, mozgáskészség fejlesztése, hétköznapi mozgások könnyebb és hatékonyabb kivitelezése. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a stabilizáció fokozására, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

 

Térd protézis:

Térd TEP( Total endoprotesis ) mindkét ízületi felszín cseréjével jár, míg a szánkó protézisnél, csak az egyik felszínt cserélik ki. Kezdeti időszakban a gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás és a megfelelő polcolás szükséges. Első perctől kezdve mobilizálni kell.

Feladat:

Protézis beültetése után nagyon fontos a pontosan kivitelezett, célirányos és  ellenőrzött mozgásterápia. Fontos a teljes mozgástartomány visszaszerzése, ami annál nehezebb minél régebb óta állt fenn a fájdalom, ami a beteget mozgásában korlátozta. itt sem hagyható el a megfelelő izomerősítés és a járásgyakorlatok, amiket kezdetben segédeszközzel, később már anélkül kell a betegnek kiviteleznie.

 

imagesSchlatter-Osgood syndroma:

A csontnövekedés lezárulása előtt jelentkező, fiatalkori betegség (általában 11-16 év között). A sípcsont felső részén kialakuló, kezdetben terhelésre jelentkező fájdalom és duzzanat  jellemzi. Nyomásra érzékennyé válhat a terület és ellenállással szembeni térdnyújtásra is panaszok alakulhatnak ki. A tüneteket  csontelhalási folyamat okozza, ahol a csontmagvak kezdeti meszesedését a terhelés fennállásával csontelhalás követi. Amennyiben a csont leépülése és épülése között megbomlik az egyensúly, akkor terhelésre a sípcsont deformációja jöhet létre. Jellemzőbb a tünetek kialakulása sportoló fiataloknál, akik ugráló, futó, aktív életmódot élnek.

Feladat:

A láb pihentetése. A fájdalmat fokozó mozgást el kell hagyni a tünetek múlásáig. Korai szakaszban teljes pihenés és a gyógytorna elsajátítása, kezdetben tehermentesítve. A rehabilitáció során nagy figyelmet kell fektetni a térd körüli izmok egyensúlyának helyreállítására és a megfelelő izomerő elérésére, csökkentve a térdízületre jutó terhelés mértékét a mozgások során. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a fájdalom csökkentésére, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

 

Ugrótérd (jumper's knee):

Jellegzetes túlterheléses kórkép, amely főként gyakori ugrásokkal járó sportágaknál jelenik meg (kosárlabda, röplabda, atlétika). A combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése okozza a gyulladásos panaszokat, amik általában a térdkalács (patella) csúcsánál jelentkező fájdalommal jelentkeznek. A térdkalács-ín tapadásának feszülésével, majd krónikus fennállásnál, annak meszesedésével(degeneratív elváltozással) jár. Kezdetben terhelésre fokozódó fájdalommal, duzzanattal jár, a probléma kezelése nélkül azonban, már pihenésre is kialakulhat a fájdalom.

Feladat:

Pihentetés, gyulladáscsökkentők alkalmazása és az edzés elhagyása, az orvosi diagnózistól függően, rövidebb vagy hosszabb időre. Ki kell egészíteni a pihenést, megfelelő strechinggel és gyógytorna programmal. A térd körüli izmok egyensúlyának helyreállítása, rugalmasságának visszaállítása és a megfelelő sporthoz szükséges izomerő kialakítása a cél. Meg kell tanulnia a sportolónak a megfelelő bemelegítő- és levezető gyakorlatokat, a további sérülésmentes sportteljesítmény elérése érdekében. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a fájdalom csökkentésére, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

 

IMG 3031.3Meniscus problémák:

A térdízületben két meniscus (gyűrűporc) található, egy medialis (belső) és egy lateralis (külső) meniscus. A két meniscus rögzítettsége és mérete eltérő. A medialis meniscus nagyobb és a belső oldalszalaghoz kapcsolódik. a Meniscusok izmokhoz is kapcsolódnak, amik összehúzódásukkal befolyásolják az elmozdulásukat.  Feladatuk az ízfelszínek közötti egyenetlenség kiegynlítése és a talaj felől ható erők elnyelése. A meniscusok nagyobb túlterhelésnél-, nagy kompressziónál, illetve hajlított térdnél a rotációs mozgás kialakulásánál sérülhetnek. Megszakadhatnak, leszakadhatnak és a sérült rész elakadhat az ízületben. Ilyenkor "blokkot" képez az ízületben és a beteg nem képes kimozdítani a térdét, a blokkolt helyzetből. Az elakadás mellett fájdalom alakulhat ki az ízületi rés mentén és duzzanat alakulhat ki. Ha a sérült rész nem okoz elakadást vagy krónikus gyulladás, akkor konzervatívan kezeljük. A konzervatív kezelés a gyulladáscsökkentésből, fájdalomcsillapításból és a fokozatos, megfelelő terhelésbe való visszatérésről szól.

Feladat:

Kezdetben, akut panaszoknál, a pihentetés, a fájdalmas mozgások mellőzése a legfontosabb teendőink. A terhelést fokozatosan növeljük.Az izomerősítés nagyon fontos, mivel a meniscusok izmokhoz is kapcsolódnak, illetve a térdízületre ható erőket is csökkenthetjük jó izomzattal, így a megfelelő izomegyensúly kialakítása elengedhetetlen. Tape kezeléssel kiegészíthető a rehabilitáció a stabilizáció fokozására és a fájdalom csökkentésére, illetve a sportba való visszatérésnél adhat támogatást a betegnek.

 

Amennyiben már a műtét indikált, a műtét végző orvos határozza meg a rehabilitációt, az általa végzett műtéti technikától függően. Ha a megszakadt darabot "lecsippentik", vagy a teljes meniscust kiveszik.

Feladat:

A rehabilitáció rövid, gyorsan terhelhető és hamar vissza lehet térni a teljes aktivitáshoz.

 

Ha azonban a műtő orvos a megszakadt darab vissza varrása mellett dönt, a fonal felszívódása és a megfelelő integrálódás miatt a rehabilitáció hosszú.

Feladat:

Fokozatosan kell terhelni, szükséges a folyamatos gyógytorna és a sportspecifikus rehabilitáció a teljes aktivitás eléréséhez. Habár a rehabilitáció nem gyors, hosszútávon, a térdízület szempontjából jobb, ha a meniscus megvarrható, mivel az ízületi felszínek közül nem kerül ki a kiegyenlítő képlet, ezáltal késleltetni lehet a térdízület kopását.