Könyök

A tenisz- és golfkönyök, amelyeket overuse syndroma-nak hívunk, a felkarcsont 2 oldaláról eredő izmok túlhasználásából kialakuló kórképek, mely ínhüvelygyulladást eredményeznek.

 

Golfkönyök (epicondylitis medialis):

A felkarcsont belső részéről eredő izmok a könyök- és a csuklóízületet is áthidalva a csukló flexios (hajlító) mozgásáért felelősek. A tapadási pont irritálódik a folyamatos túlterhelés hatására, amit az izom nem tud

kipihenni, ezért egyre feszesebbé válik, így okozva a tüneteket. Tünetei: fájdalom az alkarizmokban, a tenyér felőli oldalon, kisugárzó tünetek jelentkezhetnek csuklómozgásokra, érzékeny lehet a hüvelykujj tenyér felőli oldala illetve az izmok eredési pontja.

Teniszkönyök (epicondylitis lateralis):

A felkarcsont külső felszínéről eredve a könyök- és csuklóízületeket áthidalva főként a csukló dorsalflexios (kézhát felé emelő) mozgásáért felelősek. A tünetek kialakulása azonos a golfkönyöknél leírtakhoz, főként túlterhelés miatt alakulhat ki. Tünetei: fájdalom az alkar kézhát felőli területén érzékenység az eredési pontnál,kisugárzó panasz a csuklóízülete mozgatására.

Feladat

Minden esetben a túlterhelés okát megszüntetni. Pihentetni kell, amíg a gyulladás fennáll. Gyulladáscsökkentők alkalmazása, jegelés is ajánlatos. Az akut gyulladási szakasz után meg kell kezdeni az izmok lazítását, megfelelő tréningjét, hogy a további aktivitás ne okozzon újabb túlterhelési tüneteket.

Könyök táji törések

Feltöltés alatt...