Deréktáji panaszok

 

lumbar spine pppMindennapi problémák és panaszok közé tartozik a krónikus derékfájás. Számtalan ember szenved derékfájástól, de nem minden fájdalomnak áll ugyanaz a hátterében.

Az ágyéki gerincszakaszt 5 ágyéki csigolya alkotja. Ezek a csigolyák méretüket tekintve nagyobbak, mint a felsőbb szakaszokon találhatóak, mivel sokkal nagyobb terhelést kell, hogy elbírjanak és továbbítsanak a medencére, onnan pedig az alsó végtagokra. Ezen a területen a porckorongok mérete is más. Az utolsó ágyéki csigolya (LV.), keresztcsonttal kapcsolódik, neutrális helyzetben, ezáltal, az V. ágyéki csigolya elhelyezkedése adja a derekunk homorulatának alsó részét, követve a keresztcsont görbületét. A lumbális görbület legmélyebb csigolyája az LIII.-as (3. ágyéki csigolya).

A deréktáji panaszoknak számos oka lehet, de ezek közül a legáltalánosabbakat említeném meg.

 

Spondylosis:

Általános gerincbántalmat jelent. Ilyenkor a folyamatos terhelés következtében kialakul a kisízületek kopása,  csökkenhet a porckorongok vastagsága a terhelésből adódó nyomás miatt. A kopás miatt, fájdalmas a kisízületi felszínek érintkezése egymással, ez okozza a panaszokat. Mindezekhez hozzájárul a gerinc körüli izmok rossz állapota, amit az emberek a rendszertelen és nagy intenzitású mozgásokkal és túlerőltetéssel tovább fokozhatnak. Társulhatnak még mellé egyéb gerinc eredetű problémák is, amik csak súlyosbíthatják a panaszokat.

Feladatunk: Ha van olyan mozgás, amire fájdalom jelentkezik, akkor azt ki kell elemezni,hogy mi okozhatja a panaszt,hol van egyensúlybomlás, mi kell erősíteni,mit kell lazítani-mobilizálni. Ilyen problémáknál a fő teendőnk a gerinc mobilitásának fokozása, törzsizomzat erősítése.

 

Spondylolysthesis:

IMG 2696.2Az egymás fölött/alatt elhelyezkedő csigolyák egymáshoz viszonyított elcsúszását jelenti. Számít az elcsúszás iránya és mértéke. Fokozott elcsúszás okozhat kisugárzó tüneteket (fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés) az alsó végtagokba. Az elcsúszás irány történhet előre, hátra, illetve több csigolya egy szegmentumként is elcsúszhat a többihez képest.

Feladatunk: Kerülni az elcsúszás irányát tovább provokáló mozgásokat, mobilizálni az általában feszesebb ellenirányú mozgást. A mélyizmok bekapcsolásával, erősítésével az érintett csigolyák helyzetének stabilizálását segíthetjük, megakadályozva a további elcsúszást. Lazítanunk kell a feszes izmokat és erősíteni a gyenge mély- és felületes törzsizmokat. Az ergonómiai tanácsok betartásával és a kialakított tornaprogram rendszeres végzésével csökkenthetjük a panaszainkat.

 

Prolapsus, protrusio, discus hernia:

A csigolyák közötti porckorongok degeneratív elváltozása, kitüremkedést, előboltosulést, sérvesedést jelenti. Fokozottan igénybevett területekre jellemző, mivel az ágyéki szakasz a keresztcsonttal kapcsolódik a medencéhez, követi a medence mozgásait. Így például ülésnél, ahol a medence hátrabillen, az ágyéki szakasz homorú görbülete (lordosis) domborodik (flexio) , ellen irányban mozdul el az eredeti görbülethez képest. Ilyenkor a porckorongok hátrafelé nyomódnak. Hosszú ideig tartó például provokálhatja a porckorongok hátrafele mozgását. A kimozdulás iránya lehet előre, hátra, előre és lateral felé,illetve hátra és lateral felé. Lehet aszimmetrikus,amikor az egyik oldalon kitüremkedik és a másik oldalon nincs ugyanilyen eltérés és van amikor szimmetrikusan mozdul ki.

A kimozdulás fokozatai,amikor előboltosul a porckorong (prolapsus), amikor már kiboltosul (protrusio) és amikor sérvesedik (discus hernia). Amikor már nagyobb mértékben kimozdul a két csigolyatest közül, akkor kompresszió alá helyezve a gyököt, kisugárzó tüneteket okozhat.

A fájdalmat viszont nem a porckorong elmozdulása okozza, hanem, az ágyéki szakasz gerinc melletti tartó izomzata (paravertebrali izmok), amelyek folyamatos feszülés miatt, görcsölnek és az okozza a panaszt. Illetve a porckorong nyomó hatása által kialakuló kisugárzó tünetek amiket érzünk, magát a porckorongot nem.

 

Kisugárzó panaszok:

L5 a comb külső felszínén, az lábszár külső, majd első felszínén át, az öregujj területén jelentkezik, illetve nem működik az öregujj emelő izma és a sarkon járás nehezített.

S1 érintettségnél, tábornoki nadrágcsíkhoz hasonló, és a külső talpszélt, valamint a külső lábujjakat érinti a fájdalom vagy zsibbadás. lyenkor a lábujjak hajlító izmai nem működnek, ezért a lábujjhegyen járás nehezen kivitelezhető.

Ritkán előfordulhat, a gerincvelő L5 és S1 szakaszának teljes összenyomódása következtében kialakuló idegrendszeri tünetegyüttes az ún. Cauda-syndróma, amelynek tünetei a kétoldali Achilles-reflex kiesése, érzészavar, székelési-vizelési zavar, kétoldali lábmozgatók bénulása.

Feladat:

A gyógytornász segítségével megtalálni, mely mozgások provokálják és mely mozgások csökkentik a kisugárzó panaszainkat. Ami provokál, azt kerülni kell,ami csökkent, azt forszírozni. Mobilizálni kell a gerincet és erősíteni a stabilizáló mélyizmokat és a törzsizmokat, ezáltal egy olyan medence-fűzőt kialakítani,ami megtartja a helyes helyzetben a derekunkat. Az elsajátított gyakorlatokat a mindennapjainkba be kell építenünk és rendszeresen kell alkalmaznunk.

Számos terápiáról hallunk-olvasunk, amik meggyógyítják a porckorongsérvet. Ami a legfontosabb, hogy ezek közül mindenképpen aktív megoldást kell választani, mivel a passzív eljárások lehet, hogy ideig-óráig javítanak a problémánkon, viszont hosszútávon nincs, ami fenntartsa a passzív kezelés által létrehozott jó helyzetet.

Személy szerint, a kezeléseimben általában kombinálni szoktam az általam ismert terápiákat, nem teszem le a voksom egyik mellett sem, ami minden körülmények között  segít, inkább több egymást kiegészítő kezelést alkalmazok, így például:  McKenzie terápiát-mint mechanoterápiát, izomlazításra, fájdalmas izomfeszülésre triggerpont kezelést és végül a tudatos izomerősítést- szegmentális  stabilizációs tréning, funkcionális tréning és TRX.

 

Canalis spinalis stenosis:

Gerinccsatorna szűkületet jelent, aminek oka a genetikai októl kezdve sokféle lehet. Kisugárzó tünetekkel és deréktáji fájdalommal jár. Ha az orvosi konzultáció folyamán műtéti indikációra nem derül fény, a gerincszakasz mobilizálása és a mélyizomzat erősítése kell,hogy a fő feladatunk legyen.

 

Discopathia:

porckorong bántalom, degeneratív elváltozás,folyadékcsökkenés,laposodás.

Általánosan elmondható, hogy a deréktáji panaszok nagy része enyhíthető, ha megfelelően mobillá tesszük a gerincoszlopunk minden részét, csökkentve ezzel egyes szakaszok fokozott túlterhelődését. A mobilitás fenntartása érdekében nagy hangsúlyt kell fektetnünk bármilyen jellegű izomegyensúly bomlás helyreállítására, megelőzésére. A törzsünk mély – és felületes tartó izmait kell lazítanunk és tréningeznünk a beteg általános terhelésének/sportaktivitásának megfelelően.

 

Pelvico-lumbalis problémák,ellaposodott lordosis:

Feltöltés alatt...