Háti panaszok

 

hatOptimálisan a 12 háti csigolya egy harmónikus domború, kyphotikus ívet ír le. A háti szakaszhoz kapcsolódnak a  bordák, amelyet a mellkast alkotva elől a szegycsonthoz kapcsolódnak. Emiatt a háti szakasz és a mellkas nem vizsgálható külön és a háti szakasz diszfunkciói hatással vannak a bordák mozgására ezáltal a mellkas kitérésére is. Fontos még az izomzat szerepe a helyes testtartás fenntartásában, amelyek nem tudnak megfelelően működni, ha a a háti csigolyák, ahol erednek, illetve tapadnak, nem mozognak megfelelően. Onnantól az izomzat sem működik rendesen!

 

Osteoporosis- Csontritkulás:

OsteoporosisÁltalában idősebb korban jelenik meg, a csont állománya megritkul, Ca hiány, genetika, vagy mozgás hiány miatt. Fontos a Ca és ionbevitel, a rendszeres mozgás. A csontok ellenállásukat a folyamatos terhelésnek köszönhetően tartják meg, így í gravitációs térben végzett mobilizáló és erősítő gyakorlatok nagyon fontosak a csontritkulásos betegek számára. A betegség mértékétől függően, figyelnünk kell bizonyos kontraindikált (ellenjavallt) mozgásokra, amielyek a hiányos csontállomány miatt repedéshez, töréshez vezethetnek.

 

Scheuermann  szindróma:

Ékcsigolyák kialakulása ,a csigolyatest fejlődési zavara miatt alakul ki. A csigolya testek elülső részének fejlődése visszamarad a hátsó peremekéhez képest, ezáltal a csigolyák teste ék alakúvá válik. Ez a deformálódás általában több csigolyatestet érint, ezért a háti gerincszakaszon kialakul a tipikus kifotikus, domború hát. A csigolyák felső és alsó részein található fedőlemezek kis defektusain át a köztük lévő  porckorongok darabjai bejutnak a csigolyatestbe. Ezeket a röntgenfelvételen láthatóvá váló kis csonthiányokat Schmorl-csomóknak nevezik. Az ék alakú csigolyák kialakulásával sé a görbület megváltozásával, a csigolyák közötti rés beszűkül. A háti szakasz görbületének változása magával vonja a többi szakasz terhelésének változását,a háti szakasz merevsége miatt a nyaki és ágyi szakasz hipermobilitásával kompenzál a beteg. A bordák és a háti szakasz elmerevedése, a lézgési mechanizmust is nehezíti,így a terápiába mindenképpen hangsúlyt kell fordítani a légző mozgások forszírozására is.

Feladatunk:

A lehető legnagyobb mobilitás megőrzése, lapockazáró izmok tréningje és a lapocka kimozgatása, a vállövi mozgások beszűkülésének pervenciójaként. Erős mély- és felületes törzsizom tréning. Lényeges a zsugorodásra hajlamos izmok lazítása,a renyheségre hajlamosak erősítése, ezáltal a megfelelő izomegyensúly kialakítása. Légző mozgások gyakoroltatása.

 

Fibromyalgia:

Izomfeszüléssel, izommerevséggel, fájdalommal és az ízületek, inak működészavarával járhat. Általában középkorú nőknél jelentkezik. Nem kapcsolható gyulladásos betegséghez. Rossz ergonómiai körülmények, feszültséggel teli körülmények, genetikai hajlam és még számos külső és belső tényező okán alakulhat ki.

Tünetei: Fáradtságérzet, krónikus izomfájdalom,végtaggyengeség, lábgörcs, rossz mozgáskoordináció, tartós statikus helyzet utáni ízületi merevség, fejfájás-migrén, szédülés.

Feladatunk:

Gyógytornász segítségével a feszes területek lazítása a feladatunk, a betanult gyakorlatok otthoni gyakorlása, a feszes ízületek mobilizálása, stresszoldó/relaxációs technikák alkalmazása, súlyosabb esetben non-szteroid gyulladáscsökkentők használata.

 

Scoliosis

 

Vállba sugárzó fájdalom-borda problémái

Feltöltés alatt...