Gerincferdülés-Scoliosis

 

scoliosisTöbbféle felosztás létezik, egyik alapján beszélhetünk funkcionális és strukturális gerincferdülésről.

Funkcionális esetében a gerinc oldalirányú görbületeit nem követi a csigolyák elcsavarodása (rotációja), tehát nincs bordapúp, ezzel szemben a strukturális ( szerkezeti) gerincferdülésnél a gerinc háromdimenziós elváltozásáról van szó. Mindkét esetben rendkívül fontos az időbeni és egyénre szabott kezelés, a gerincferdülés típusának és az állapotnak megfelelően:

-lábhosszkülönbség kiegyenlítése

-tartásjavító torna

-korrekciós, aszimmetrikus gyógytorna ( Schroth terápia: a gerinc 3Dimenziós scoliosis terápiája)

-korzett ( műnyag fűző)

- végső esetben műtét

FUNKCIONÁLIS scoliosis: a gerinc oldalirányú elhajlását nem követi a csigolyák csavarodása. Kialakulhat hirtelen növekedés során, ha az izmok nem tudnak adaptálódni (alkalmazkodni), folyamatos aszimmetrikus tevékenységgel járó mozgásformáknál, hétköznapi tevékenység/ mozgáskivitelezés során (sportolóknál: pl. vívás, tenisz, vizilabda, kézilabda stb., zenészeknél, egy vállon hordott táska, farzsebben hordott pénztárca).

KEZELÉS:

-Tape

-Manuálterápia ( izompólya lazítás)

-Proprioceptív tréning

-Instabil eszközökön végzett gyakorlatok

- Korrekciós aszimmetrikus gyógytorna ( Scroth terápia/ 3Dimenziós Scoliosis terápia)

STRUKTURÁLIS scoliosis: a gerinc 3dimenziós elváltozásáról beszélünk. Ebben az esetben hátul nézetben kialakul az oldalirányú görbület, melyet a görbületnek megfelelő rotáció (csavarodás) követ, illetve oldalnézetből a gerinc fiziológiás ( élettani) íveinek a fokozódása ill. elsimulása- ez utóbbi a gyakoribb.  A csigolyatestek és nyúlványaik deformálódnak, a csigolyatestek egymáshoz képest elfordulnak amit a háti szakaszon a bordák is követnek, így a görbület oldalán hátul kialakul a bordapúp, a bordapúpokkal szemben pedig  bordavölgyek alakulnak ki. A csontos elváltozásokat a gerinc izmai és szalagjai is követik, a görbület oldalán elvékonyodnak, túlnyúlnak, a másik oldalon megrövidülnek, de mindkét esetben elgyengülnek az izmok.

KEZELÉS:

Mivel a strukturális ( szerkezeti) scoliosisok esetében a legtöbb esetben romlással kell számolni, nagyon fontos az időbeni, még a csontnövekedés befejezte előtt elkezdett, egyénre szabott korrekciós gyógytorna ( Shroth terápia/ 3Dimenziós Scoliosis terápia és / vagy a görbület mértékének illetve az életkor figyelembevételével korzett (  műanyag fűző) alkalmazása.

Kiegészítő kezelésként szóba jöhet:

  • Manuálterápia (Izompólya lazítás)
  • Proprioceptív tréning
  • Instabil eszközökön végzett gyakorlatok

FONTOS: a strukturális scoliosisok esetében, mivel az esetek túlnyomó részében romlással számolhatunk ezért komplex ortopédia kezelést igényel. Team munka! Tehát hangsúlyos mind a kezelős orvos, mind a gyógytornász, mind a korzett készítő mester szoros együttműködése a kezelés során és nemcsak a pácienssel, hanem egymással is!

Rendelőnkben a Scoliosis-sal rendelkező pácienseinkkel

Pekk Zsanett gyógytornász, Schroth-teraputa foglalkozik.