Nyaki panaszok

Cervical vertebrae lateralA nyaki gerinc 7 csigolyából áll. Az első 2 csigolya szerkezete más mint az alsóbbaké, de mindegyikre jellemző,h jóval kisebbek, mint a gerincoszlopunk más szakaszain, csakúgy, mint a porckorongok. A I. nyaki csigolya a koponyával ízesül és a II.-kal együtt más irányú mozgásokban is részt vesznek. A nyaki szakasz fő funkció a fej térben történő mozgatása. A nyaki szakasz neutrális helyzetben lordotikus.

A nyaki panaszoknak számos oka lehet, de ezek közül a legáltalánosabbakat említeném meg.

 

Kisugárzó panaszok:

Sokszor találkozunk olyan panaszokkal, hogy a vállam fáj, vagy a felkarom, vagy a csuklóm,miközben helyileg nem találunk eltérést a betegvizsgálat folyamán. Ilyenkor sok esetben a nyaki területről kiinduló probléma áll a fájdalom, zsibbadás, vagy érzéskiesés hátterében. Okozhatja többek között porckorong probléma, a nyaki görbület megváltozása miatt, az ott futó idegek és erek nyomás alá kerülése, a nyaki izmok feszessége. A nyaki szakasz legmozgékonyabb része az CV-ös és CVI-os nyakcsigolya területe, így az alattuk lévő CV-ös és CVI-os porckorong van a legnagyobb terhelésnek kitéve.

Gyökök kompressziós tünetei:

C.IV. porckorongsérv - C5 gyök: a fájdalom a vállon keresztül a felkar külső-felső harmadába sugárzik, gyengülhet, vagy sorvadhat a m. deltoideus.

C.V. porckorongsérv - C6 gyök: a fájdalom a felső végtag mellső-külső felszínén tenyér hüvelykujj felőli részébe, hüvelykujjba sugározhat, gyengülhet a m. biceps brachii, vagy sorvadhat.

C.VI. porckorongsérv - C7 gyök: a fájdalom az alkar mellső, középső felszínén jelentkezhet, illetve a kézháton és a II-III-as ujjon és gyengülhet a m. triceps brachii és a hosszú ujjakat emelő izom.

C.VII. porckorongsérv - C8 gyök: a fájdalom az alkar medialis felszínén a tenyérbe és az ujjakba, gyengülhetnek a kéz izmai.

Feladatunk:

A betegvizsgálat alapján letesztelt irányban kell forszírozni a mozgást, abba az irányba, amely provokálja a panaszokat, kerülni kell a mozdulatokat. A teljes gerinc mobilizálására kell fektetnünk a hangsúlyt,a lapockazáró izmok erősítésére és az ergonómiai munkakörülmények kialakítására.

 

cervical region dynSzédülés, erőteljes migrén, fülzúgás, hányinger:

Gyakran az Arteria vertebrobasillaris szindróma áll a háttérben. Az arteria vertebralis lefutását tekintve, bonyolult, kacskaringós utat tesz meg a nyaki csigolyák között. Általában a fej hátrahajtása fokozhatja a tüneteket. Kezdetben lehet tünet nélkül van jelen a szindróma, mivel a carotisok és a másik oldali art. vertebralis fenntartja az agy megfelelő vérellátását, amint ez a kompenzálás megszűnik, megjelennek a tünetek. Lehet nem okoz mozgásbeszűkülést.

Feladatunk:

Orvosi vizsgálatot követően, ha nem egyértelmű az Art. Vertebrobassilaris szindróma, akkor a nyaki szakasz mobilizálásával, izomlazítással kezdjük a terápiát. ha a mozgásterápia nem ad eredményt, lehetséges a műtéti indikáció.

 

TOS (Thoracic Outlet Syndroma):

3 vállövi alagút elnyomódhat, ezeken a területeken idegek, erek futnak, amelyek ha elnyomódnak, motoros és szenzoros tüneteket produkálnak a periférián. Mivel a nyaki területről beszélünk, így a felső végtagra kisugárzó tünetekről beszélhetünk. Keringési zavar tünetei: kéz elfehéredése, ha megemelik, zsibbadása.

Feladatunk:

Nyaki szakasz és a felső végtag mobilizálása, a területen lévő izmok lazítása,főleg ott, ahol a  kompresszió kialakul. Kerülni kell a tüneteket fokozó mozgásirány forszírozását.

 

Vannak olyan reumatológiai, gyulladásos betegségek, amelyek lefolyása során közvetlen vagy közvetlen módon a nyaki szakasz is érintett lesz. Ilyenek a Scheuermann szindróma, a Bechterew-kór, a Rheumatoid Arthritis, Osteoporosis, Perihumeroscapularis szindroma-befagyott váll. A legutolsó betegséget kivéve,ami váll problémát takar, a többi mind a gerincet is érintő gyulladásos kórkép.    Ilyen esetekben a lágyrészek mobilizálását, az érintett terület lazítását szoktuk kezelésként választani és fontos az elért, fokozottabb mozgástartomány megtartása. (A fent leírt kórképekről a rájuk legjellemzőbb területen ejtek szót.)

 

Spondylosis: Lásd. Deréktáji panaszok

Spondylolisthesis: Lásd Deréktáji panaszok

Prolapsus, protrusio, discus hernia: Lásd Deréktáji panaszok

 

Rheumatoid arthritis: Csukló-kéz

Bechterew -kór:Csípő-medence