Schroth terápiát kiegészítő kezelések

A kisgyermekkori gerincferdülések hajlamosak leginkább a gyors rosszabbodásra, ezért rendkívül fontos az időben történő felismerés és kezelés, ugyanis  a csontérés befejeződéséig a görbületek rosszabbodása várható. Korzett ( fűző, törzsortézis)

  • Egyedi mintavétel és kétirányú röntgenfelvétel alapján készülnek a görbületek korrekcióját hivatott törzsortéziek. A gerincferdülés kezelésére napjainkban Európában legtöbbször alkalmazott korzett a Chêneau-korzett.
  • A korzett kezelés 20 Cobb fok felett javasolt, kimutatott progresszió esetén ( fél év alatt több mint 5 Cobb fok) 15-20 Cobb foknál el lehet kezdeni.
  • Naponta legalább 18-20, de leginkább 23 órában folyamatosan viselni kell.
  • A kezelést a növekedés befejeződéséig nem szabad abbahagyni.
  • Rendszeresen, 3-4 havonta ellenőriznie kell a kezelőorvosnak, legalább évente kétirányú röntgenfelvételt kell készíteni a páciensről.

  Proprioceptív tréning: különféle eszközök ( fizioball, dynair, stb…) indukálta instabil helyzetekben végzett gyakorlatok által a proprioceptív mechanizmusok kerülnek előtérbe s ezek által gerinc stabilizáció valósul meg.  A felületesen elhelyezkedő nagyobb izmok mellett a mélyen fekvő szegmentumokat áthidaló kis izmok aktiválását is el tudjuk érni ezáltal. ( A propriocepció az ízületek helyzetének, állásának érzékelése, vagyis az egyensúly és a testérzékelés kombinációja.)

 

© 2013-2023 Gyógytornászda