Triggerpont kezelés

 

Mik a triggerpontok?

frsbA triggerpontok feszültségpontok, melyek fokozottan érzékenyek és jellegzetesen kisugárzó fájdalmat okozhatnak. Érzékelésük: az izomszövetben kisebb-nagyobb csomóként tapinthatóak.

Izomzatában trigger pontok alakulhatnak ki

 • akut vagy krónikus túlterhelésre, pihenés nélküli kifáradásra
 • az izmok gyors kihűlése miatt
 • valamilyen sérülés miatt
 • túlzott vagy állandó stressz hatására
 • ízületi gyulladás is okozhatja panaszait
 • helytelen testtartás is vezethet izomcsomók kialakulásához
 • Önnek ezek közül mi okozhatja panaszait?

3 féle stádiumban fordulhatnak elő trigger pontok

 • A tenderpont még kezdetleges, kialakulóban lévő trigger pont. A mindennapi mozgást nem zavarja. Tapintása viszont már helyi fájdalmat okoz, de még nem sugárzik ki.
 • A látens trigger pont a megszokott mozgást nem zavarja. Tapintásra fájdalmas, de a kezelt beteg által azonban korábban még nem érzékelt fájdalom, amely már kisugárzik egy adott területre.
 • Az aktív trigger pont, aminek a fájdalmát már a páciens a vizsgálat előtt is érzékelte, és ki is sugárzik egy meghatározott területre.

Trigger pont Kezelés

A trigger pont masszázs során a terapeuta összecsomósodott, összegubancolódott, bekötött, feszülő izomrostjait igyekszik kigubancolni, kisimítani, utána pedig nyújtani. Ezzel nemcsak izomfájdalmát enyhíti, hanem izom  trigger pont előtti hosszát és rugalmasságát is visszaadja. Ezáltal jóval kisebb lesz majd az esélye egy izomsérülésnek vagy izomszakadásnak.

Fontos azonban, hogy a trigger pont nem izomgörcs, mert a görcs az izom teljes hosszúságú megfeszülése, a trigger pont pedig „csak” egy bekeményedett csomó az izmon.

A trigger pont masszázs menete

 1. A kezelést végző masszőr/terapeuta alapos kikérdezéssel és az izmok kitapintásával felméri a kezelendő izmokat.
 2. Masszázzsal kilazítja az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket.
 3. Az izmok megfelelő kilazítása után a fájdalmas, vagy a fájdalmat kiváltó izom trigger pontját nyomja meg, és egyenletes nyomás alatt tartja. Ez a nyomás fájdalmas. (Ez az ára a csomó vérkeringésbe való visszakapcsolásának.) Látens és tényleges trigger pontnál ki is sugározhat a fájdalom.

Egy idő után azonban azt veszi majd észre, hogy a fájdalom csökkenni kezd, majd el is múlik. Ezzel együtt az izom is lazul, simul, nyúlik. A kezelés során a trigger pont megnyomására és az izom megfeszítésére többször is sor kerül, és a fájdalom egyre csökken, majd a végén azt veszi észre, hogy megszűnik.

© 2013-2021 Gyógytornászda