Trigger pont kezelés

 

Mi az a trigger pont?

A trigger pontok feszültségpontok, melyek fokozottan érzékenyek, és jellegzetesen kisugárzó fájdalmat okozhatnak. Érzékelésük az izomszövetben kisebb-nagyobb csomóként tapinthatóak.

Az izomzatában trigger pontok alakulhatnak ki

 • akut vagy krónikus túlterhelésre, pihenés nélküli kifáradásra,
 • az izmok gyors kihűlése miatt,
 • valamilyen sérülés következtében,
 • túlzott vagy állandó stressz hatására,
 • ízületi gyulladás miatt,
 • helytelen testtartás, mozgás miatt.

3trigger pont stádiumban fordulhatnak elő trigger pontok

 • A tenderpont még kezdetleges, kialakulóban lévő trigger pont. A mindennapi mozgást nem zavarja. Tapintása viszont már helyi fájdalmat okoz, de még nem sugárzik ki.
 • A látens trigger pont a megszokott mozgást nem zavarja. Tapintásra fájdalmas, és a kezelt beteg egy korábban még nem érzékelt fájdalmat érez, amely már kisugárzik egy adott területre.
 • Az aktív trigger pont, aminek a fájdalmát már a páciens a vizsgálat előtt is érzékelte, és kisugárzik egy meghatározott területre.

Trigger pont kezelés

A trigger pont masszázs során a terapeuta összecsomósodott, összegubancolódott, bekötött, feszülő izomrostjait igyekszik kisimítani, majd pedig nyújtani. Ezzel nemcsak az  izomfájdalmat enyhíti, hanem az izom trigger pont előtti hosszát, és rugalmasságát is visszaadja. A technika alkalmazásával lényegesen lehet csökkenteni az izomsérülésnek, és izomszakadások esélyét.

Fontos azonban kiemelni, hogy a trigger pont nem izomgörcs, mert a görcs az izom teljes hosszúságú megfeszülése, a trigger pont pedig „csak” egy bekeményedett csomó az izmon.

A trigger pont masszázs menete

 1. A kezelést végző masszőr/terapeuta alapos kikérdezéssel és az izmok kitapintásával felméri a kezelendő izmokat.
 2. Masszázzsal kilazítja az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket.
 3. Az izmok megfelelő kilazítása után a fájdalmas, vagy a fájdalmat kiváltó izom trigger pontját nyomja meg, és egyenletes nyomás alatt tartja. Ez a nyomás fájdalmas. (Ez az ára a csomó vérkeringésbe való visszakapcsolásának.) Látens és tényleges trigger pontnál ki is sugározhat a fájdalom.
 4. Egy idő után azonban azt veszi majd észre, hogy a fájdalom csökkenni kezd, majd el is múlik. Ezzel együtt az izom is lazul, simul, nyúlik. A kezelés során a trigger pont megnyomására, és az izom megfeszítésére többször is sor kerül, és a fájdalom egyre csökken, majd a végén azt veszi észre, hogy megszűnik.

 

© 2013-2023 Gyógytornászda