A felső végtagok problémái

A váll problémái

Vállízület instabilitása
PHS
Rotátor köpeny izmok sérülései
Válltörések
AC ízület instabilitása

Könyök

Golfkönyök (epicondylitis medialis)
Teniszkönyök (epicondylitis lateralis)
Könyök táji törések

Csukló-kéz

Alagút szindróma
RA: Rheumatoid Arthritis
Sudeck syndroma
Csukló táji törések

 

A váll problémái

000 0003Vállízület instabilitása

Az ízületet körülvevő tok erős, de nagy és bő, lehetőséget adva az ízület nagyobb terjedelmű mozgásának.

 

PHS

Feltöltés alatt...

 

Rotátor köpeny izmok sérülései

Feltöltés alatt...

Válltörések

Feltöltés alatt...

AC ízület instabilitása

Feltöltés alatt...

 

Könyök

A tenisz- és golfkönyök, amelyeket overuse syndroma-nak hívunk, a felkarcsont 2 oldaláról eredő izmok túlhasználásából kialakuló kórképek, mely ínhüvelygyulladást eredményeznek.

 

Golfkönyök (epicondylitis medialis)

A felkarcsont belső részéről eredő izmok a könyök- és a csuklóízületet is áthidalva a csukló flexios (hajlító) mozgásáért felelősek. A tapadási pont irritálódik a folyamatos túlterhelés hatására, amit az izom nem tud kipihenni, ezért egyre feszesebbé válik, így okozva a tüneteket. Tünetei: fájdalom az alkarizmokban, a tenyér felőli oldalon, kisugárzó tünetek jelentkezhetnek csuklómozgásokra, érzékeny lehet a hüvelykujj tenyér felőli oldala illetve az izmok eredési pontja.

Teniszkönyök (epicondylitis lateralis)

A felkarcsont külső felszínéről eredve a könyök- és csuklóízületeket áthidalva főként a csukló dorsalflexios (kézhát felé emelő) mozgásáért felelősek. A tünetek kialakulása azonos a golfkönyöknél leírtakhoz, főként túlterhelés miatt alakulhat ki. Tünetei: fájdalom az alkar kézhát felőli területén érzékenység az eredési pontnál,kisugárzó panasz a csuklóízülete mozgatására.

Feladat:

Minden esetben a túlterhelés okát megszüntetni. Pihentetni kell, amíg a gyulladás fennáll. Gyulladáscsökkentők alkalmazása, jegelés is ajánlatos. Az akut gyulladási szakasz után meg kell kezdeni az izmok lazítását, megfelelő tréningjét, hogy a további aktivitás ne okozzon újabb túlterhelési tüneteket.

Könyök táji törések

Feltöltés alatt...

 

Csukló-kéz

carpalanatomyAlagút szindróma

Testünk szerte több olyan területet találhatunk, ahol csontos szerkezet alkot egy szűkebb, alagút jellegű teret. Ezeken az alagutakon keresztül különböző képletek (erek, idegek,izmok- inak) futnak.Viszonylag szűk területen fut egymás mellett több képlet, amelyek fiziológiásan nem okoznak panaszt. Azonban, ha valamely folyamat hatására (gyulladás,túlterhelés-munkakörrel járó,vagy sport, betegség, sérülés) a tér beszűkül, akkor elnyomódhatnak a képletek és kisugárzó tüneteket okoznak. Komoly fájdalommal szokott jelentkezni a beteg, zsibbadással, érzéskieséssel is járhat. Dominánsan a kéz érintett, idegek, erek és a kéz hajlító inai futnak az alagútban, így ha szűkül a tér, erős csukló-táji panaszt, keringési zavart és I-III-as ujjig bizsergést később zsibbadást okoz a betegnek. A fájdalom éjjel fokozódhat, a csukló pedig nyomásérzékennyé válhat és szemmel látható duzzanat jelenhet meg rajta. A kéz mozgatása, tárgyak fogása, - tartása fájdalmas lehet később a mozgás csökkenésével izomsorvadás is kialakulhat, így fontos időben orvoshoz fordulni!

Feladat:

Körültekintő orvosi vizsgálat alkalmával kiderül a pontos ok, ami a térszűkítést okozza. Gyulladáscsökkentés a fő feladat: pihentetés, jegelés, neutrális (középső) helyzetben való rögzítés, amit gyakran csak éjjeli használatra alkalmaznak, de komoly panaszoknál nappal is érdemes alkalmazni. Amennyiben ennyi nem elég, helyileg non szteroid majd szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőt  szoktak alkalmazni és ha ez sem elég, akkor műtétre kerül a sor.

 

RA: Rheumatoid Arthritis

Rheumatoid arthritis wrist handAutoimmun eredetű gyulladásos megbetegedés. Szimmetrikus és a kór előre haladtával ízületi- és lágyrész pusztulással jár (szalagok ellazulás, csontok destrukciója, izmok atrophiája). Az ízületek fájdalmával, gyulladásból eredő duzzanatával, majd később deformálódásával és mozgáskorlátozottságával jár. Gyakrabban fordul elő nőknél, főleg 20 és 50 év között betegeknél jelentkezik. A gyulladás kialakulásával olyan fehérjék szabadulnak fel, melyek a porcfelszínt támadják meg, ezzel okozva mozgás közben nagy fájdalmat a betegnek. Idővel az ízületek eldeformálódnak, a megváltozott síkok és tengelyek mentén, nem jönnek létre a megfelelő mozgások a megfelelő mozgástartományban,így mozgáskorlátozottság és izomgyengeség alakul ki. Egy idő után olyan egyszerűnek tűnő feladatok, mint a cipőfűzés vagy egy palack kinyitása is problémát okoznak. Leggyakrabban a kis ízületeknél jelenik meg először a betegség, így a kés és láb ízületei amik károsodást szenvednek. A kézen a csukló és az ujjak deformitása, ízületi csomók (reumás csomók) kialakulása, izmok gyengesége jellemzi, míg a lábon a boltozatok eltűnése, megváltozott terhelési pontok és mozgáskorlátozottság jellemzi. A kis ízületek érintettsége mellett nem meglepő, ha a gerinc, csigolyák közötti ízületeit, illetve a nagy ízületeket érinti a betegség. A csontokat borító porcfelszín csökkenésével, mozgások közben komoly problémát okoz, ha a nagy ízületek is áldozatul esnek. A csípő és a váll ízület is gömbízület, amelyek szabad mozgást biztosítanak, így ha itt csökken a mozgástartomány, a kéz és láb nem jut el térben a megfelelő helyre, illetve teherviselő szerepük miatt is jelentős problémát jelent megbetegedésük. Rheumatoid arthritis esetén szót kell ejtenünk a nyaki szakasz érintettségéről is,ami az érintettséget tekintve a 3. leggyakoribb. Ezen a területen instabilitáshoz vezethet a porcfelszín károsodása. Az atlantoaxialis ízület (C1-C2-es csigolyák közti ízület) subluxációja sokáig tünetmentes a neurológiai képletek alkalmazkodása miatt, súlyos formában azonban (trauma, túlfeszítés ,hirtelen mozdulat) komoly kompressziót,akár visszafordíthatatlan neurológiai elváltozást és legsúlyosabb esetben halált is okozhat.

Feladat:

Fontos a korai felismerés. Alapvető fontosságú egy speciális gyógyszeres kezelés, bázis terápia. A betegség folyamán végig elengedhetetlen a megfelelő mozgásterápia. Célunk a mozgáskorlátozottság megelőzése. A rendszeresen előforduló gyulladások alkalmával is, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a gyógytornára, az adott, éppen gyulladásban lévő ízületet, "csak" mobilizáljuk, míg a többi ízületnél figyelünk a megfelelő izomerősítésre. Meg kell tanulnunk a különböző testhelyzeteket és mozgáskivitelezéseket az ízületvédelmi szabályok szerint, hogy a lehető legkevesebb nyíró erőt adjuk az érintett ízületeknek.

 

Sudeck syndroma

images 1Keringési zavar talaján kialakuló működési zavar. Általában az alkar-csukló és lábszár-boka területét érinti. Minden szövet érintetté válik, mivel a keringési zavar minden szövet anyagcseréjét roncsolja. többféle oka lehet a probléma kialakulásának: leggyakrabban szakszerűtlen gipszelés, idegsérülés, csonttörés kapcsán alakulhat ki, de érbetegség és gyulladás is kiválthatja. Az érintett terület külseje és funkciója is megváltozik. Melegebb lesz, duzzadt, piros és mozgásra fájdalmas. A probléma fokozódásával a hasogató-égető fájdalom fokozódik, fényessé válik a bőr és csökkennek a mozgások. Majd a további romlásnál észrevehető a mozgások beszűkülése, RTG-n csontos atrophia jelei válnak láthatóvá, a bőr tapintata melegről hideggé válik és nyirkossá, színe cyanotikusra vált a vörös színről és végső stádiumban az adott végtagrész  funkciója csökken, a fájdalommal együtt.

Feladat:

Speciális terápia nélkül súlyos és visszafordíthatatlan működési zavar alakulhat ki. A legfontosabb a megelőzés és a korai felismerés. Megfelelő pozicionálással csökkenthető a kockázat, fontos a tehermentesítés és a megfelelő gyógytorna kezelés. Kezdetben a mobilizálás a fő feladat, amit sajnos a fájdalom jelenléte korlátoz, később viszont a lehető legjobb funkció elérése a fő gyógytorna cél.

 

Csukló táji törések

Feltöltés alatt...

 

 

 

© 2013-2023 Gyógytornászda