Myofascia kezelése

 

myo1A kötőszövet az emberi test leggyakoribb szövetfélesége. Egyik fajtája az úgynevezett fascia, ami körbeveszi, beburkolja a szerveket, izmokat, csontokat, idegeket, ereket, azokat elválasztja egymástól, sőt, egy 3 dimenziós hálóként a bőrünk alatt a teljes testet behálózó, összefüggő rendszert alkot. Épsége, normál működése elengedhetetlen, hiszen sokrétű feladata van. Az előbb említett határolás mellett fontos szerepet játszik a mechanikai és immunvédekezésben, a tápanyag raktározásban, az információ szállításban, a mozgások során a helyes mozgásláncok kialakításában, így közvetetten az ízületek védelmében is.

Amikor egészséges, akkor mint egy laza pulóver, könnyű, akadálymentes mozgást biztosít az általa burkolt vagy határolt dolgoknak. Valami miatt korlátozott az izompólya mozgása, ez pedig előbb-utóbb fájdalom kialakulásához vezet. Ráadásul olyan fájdalomhoz, ami nem diagnosztizálható könnyen, hiszen semmilyen képalkotóval (MR, röntgen) nem mutatható ki. A fájdalom távolabbi helyen is jelentkezhet (szállítja az információt a fascia). Csak arról panaszkodik a páciens, hogy adott ízület fáj, hogy húzódik egy terület a lábán, hogy fájdalmasan feszes egy izom, hogy fáj a dereka, hogy kisugárzó tünete van. Vizsgálják innen-onnan, de semmit nem találnak…

A fenti jelenséget myofasciális fájdalomnak nevezzük, amikor a fájdalom forrása a korlátozott izompólya. Ilyenkor a fascia lazítása hengerrel, manuálisan (terapeuta keze által a szöveget elválasztása egymástól), nagyon gyors eredményt hoz. A kötőszövet fellazul, a keringés javul az adott területen, az egészséges, normális mozgások megindulnak, az ízületre nehezedő kompresszió csökken, sőt, az ízületi pozíció is javulni kezd.

myo2Mire jó tehát a hengerezés?

A hengerrel saját magunkat masszírozni/tudjuk lazítani, oldani az izompólyában lévő feszültségeket, korlátozásokat, javítani a keringésüket, felszabadítani az ízületi blokkokat, a túlfeszülő izmokat, oldani a fájdalmakat stb.

Sportolóknak kötelező (a profik használják is világszerte)! Edzés, sporttevékenység előtt mindenképpen ajánlatos, hogy szabad, normális ízületi mozgásokkal kezdjék meg a test nagyobb terhelését, edzést követően pedig a regeneráció segítésére.

De sporttevékenységektől függetlenül, rendszeres használatával megelőzhetjük a fentebb említett panaszokat, kezelhetjük a már kialakult (myofasciális eredetű) problémákat.

A helyes hengerezést szakembertől érdemes megtanulni!

© 2013-2023 Gyógytornászda