Komplex mozgásszervi állapotfelmérés a budapesti Gyógytornászdában

 

Minden páciens esetén állapotfelméréssel kezdünk a Gyógytornászdában, függetlenül a terápia kimenetelétől, a fájdalom, sérülés típusától. Többségében trauma, műtét utáni rehabilitáció, fájdalom, húzódás, mozgáskorlátozottság esetén, vagy rosszul rögzült hétköznapi rutintevékenységekből adódó fájdalmak miatt fordulnak hozzánk a páciensek.

Kezeléseink  minden esetben állapotfelméréssel kezdődnek, ami maximum 80 perces és a kikérdezéstől kezdve a vizsgálaton át, kezelésből és betanításból áll, a probléma komplexitásától függően.

Szükséges mindez azért, hogy megismerjük a páciens kórelőzményeit, az esetleges panaszok kialakulásának menetét, a korábbi sérüléseket és tüneteket, amik befolyásolhatták az aktuális állapotot. Ezek ismeretében vizsgáljuk meg az érintett területeket, hogy a szubjektív élmények mellett, az objektíven mérhető eltéréseket is feltérképezzük.


 

Mi történik a gyógytorna állapotfelmérés során?

  1. Az első lépés a kikérdezés (anamnézis felvétel), ami főként a páciens emlékeire, írásos dokumentumaira és szubjektív élményeire épül. Itt pontosítjuk a páciens céljait, mit szeretne elérni, milyen eredménnyel lenne elégedett a kezeléseinket követően.

  2. A második lépésben a mozgásszervi vizsgálatok kapnak helyet, itt az alap egészségügyi protokollokra építve végezzük holisztikus és komplex vizsgálatainkat ( pl.: mozgástartományi-, funkcionális-, speciális teszteket). Ez alapján tudjuk felállítani a fizioterápiás protokollt – milyen rendszeresen, mennyi ideig, milyen terápiára lesz szükség -, amely mentén haladunk a kezelés alatt.

  3. Az anamnézis felvétele és az objektív mozgásszervi vizsgálat után, a legérintettebb terület(ek) kezelése következik.

  4. A gyógykezelések után, minden esetben visszateszteléssel folytatjuk, ahol a vizsgált struktúra állapotát mérjük vissza a terápiánkat követően.

  5. Majd elérkezik az alkalom utolsó aktív programpontja, a házi feladat betanítása. Mivel minden gyógytorna állapotfelmérés megfontolt, következetes logikai sorrendet követ, így a házi feladat is a korábban kezelt területekre hat.

  6. Ezzel el is érkeztünk az állapotfelmérés végére, ahol a terápia folytatásáról, a rendszerességről, az új időpont egyeztetéséről állapodunk meg.

  

 

Kiknek segít a gyógytorna alapú állapotfelmérés?

Két nagy csoportra tudjuk osztani a Gyógytornászda szakembereit megkereső érintettek halmazát:

Trauma, műtét utáni rehabilitációt kereső és krónikus panaszokkal érkező páciensekre.

  1. Az első csoport egy hirtelen kialakult probléma kapcsán keres megoldást és az első pillanattól tudjuk vezetni a rehabilitációjukat.

  2. A második csoport egy bonyolultabb csoport, ahol akár több évre visszamenőleg próbáljuk "kibogozni" a probléma valódi okát, amely azóta számos kompenzálást és eltérést okoz(hat)ott.

Fájdalom, húzódás, mozgáskorlátozottság mellett az a javaslatunk, hogy kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül fontos az állapotfelmérés elvégzése. Miért? Mert sok esetben egy rendszeres hétköznapi tevékenység rossz kivitelezése is okozhat tüneteket, például a rossz testtartással végzett takarítás, vagy a statikus helyzetű és rosszul beállított irodai munkaállomás.

Érdemes ezeket az állapotokat rendszeresen felülvizsgálni, ellenőrizni, és az alapozó gyakorlatokat (keringésjavítás, mobilizálás, erősítés) elsajátítani az egyénre szabott, hétköznapi aktivitáshoz alakított program folytatásaként.

Keressenek minket bizalommal, hogy hosszú távra, a megfelelő kezelésekkel valódi segítséget nyújthassunk gyógytornász szakembereinkkel az Önök problémáira!

 

Gyógytornászda: Budapest, Istvánmezei út 3-5., 2. em. 215., 1146

+36 30 176 26 08 // Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

© 2013-2023 Gyógytornászda