Manuálterápiás kezelések

Maitland manuálterápia

Mulligan-féle manuálterápia

FRSB - Izompólya lazítása manuális technikákkal

Triggerpont kezelés

McKenzie terápia

Perifériás idegmobilizáció

 

Maitland manuálterápia

maitland

Speciális vizsgálati módszerrel és differenciál diagnosztikai rendszerrel rendelkező, nemzetközileg elismert manuálterápiás eljárás, amely komplex kezelést biztosít a test csontjainak és ízületeinek diszfunkcióinak helyreállításában. Manuálterápiás fogásai révén képesek vagyunk, rossz helyzetbe elmozdult, vagy már rögzült csontok korrekciójára.

 

 

Mulligan-féle manuálterápia

mulligan hevederEgy olyan manuális technika, amit a különböző mozgásbeszűkülések, fájdalmas mozgások, kisugárzó panaszok kezelésére alkalmazhatunk.

Kis mozgásokkal mobilizáljuk a blokkolt területet/eket ezáltal elérve a nagyobb mozgásterjedelmet, illetve a fájdalommentes mozgások kivitelezését. Speciális eszköze a Mulligan-féle heveder, aminek segítségével a gyógytornász néhány "plusz kézre tesz szert", hozzájárul a beállított pozíció fixálásában

.

 

FRSB - Izompólya lazítása manuális technikákkal

frsbFRSB (Fascial Release for a Structural Balance) egy komplex vizsgálati és kezelési rendszer az izmok- és az izmokat borító izompólya manuális helyreállítására. Finom fogásokat tartalmaz, amelyek segítségével krónikusan rövidült és túlnyúlt izmokat tudunk kezelni, azok keringésüket javítani. A keringésük helyreállításával az izmok hatékonyabban tudnak dolgozni, funkciójuknak megfelelő munkát képesek elvégezni. A hétköznapi terheléstől kezdve a sportteljesítményig, az optimális izomhasználat, energiatakarékosabb munkavégzést és jobb teljesítményt eredményez.
Gondoljunk csak az ülőmunka közben fenntartott testtartásunkra, ahol az ember kicsit előre görnyedve ül, a vállait előre- és leengedve tartja. Ilyenkor a mellizmok megrövidült helyzetben vannak, míg a lapockazáró izmok pedig megnyúlt állapotúak. Ez egy izomegyensúly különbséget okoz a két izomcsoport között, ami, ha hosszútávon fennáll, komoly váll fájdalmakat okozhat, főleg, ha egy rendszeres, váll fölötti mozgásokkal járó hobbi sporttal (pl.: röplabda, squash, TRX) társul. Ilyenkor mindenképpen  figyelembe kell vennünk a testet érő erőket, hogy mi-, milyen irányban befolyásolhatja a Páciens izomzatát, hol alakulhat ki izomegyensúly bomlás és honnan indul a probléma. A kezelést követően, bizonyos mozgásokat új mozgásminták alapján újra kell tanítani a Páciensnek, mintha újraprogramoznánk az izmokat, egy optimálisabb, gazdaságosabb munkát elérve ezzel. Így válik az izompólya lazítás egy jelentős teljesítményfokozó kezeléssé.

 

Triggerpont kezelés

triggerpontMinden izomnak vannak fájdalom-azaz triggerpontjai. Jellegzetesen az izom eredésénél-tapadásánál illetve az izomhas lefutásának megfelelően, az izomhason találhatóak! Ezeken a pontokon, nem megfelelő az izom vérellátása, ezáltal az anyagcseréje, így az izom nem működik megfelelően. Egész enyhe tünetektől kezdve, a komoly kisugárzó panaszokig széles a skála, hogy milyen erősségű-, jellegű érzéssel, vagy fájdalommal járnak a triggerpontok.

Ez egy védekező reakciója az izmainknak, rossz testtartás, asszimmetrikus mozgások, feszültség vagy trauma okozhatja a triggerpontok kialakulását.

Triggerpontok kezelésére az izom keringésének javítása a megoldás, amikre különféle technikákat lehet alkalmazni, nyomási inger, nyújtási inger, vagy ezek kombinációjával érhetjük el az izom lazulását. Innentől kezdve a szimmetrikus izomerősítéssel, az adott terület mobilizálásával kell folytatni a terápiát.

 

McKenzie terápia

McKenzieEgy olyan mechanikai terápia, ami a különböző degeneratív gerincbetegségek és a megváltozott helyzetű porckorongok kezelésére szolgál. Megfelelő diagnosztika (mozgásvizsgálat) után a kiboltosult, kitüremkedett, sérvesedett porckorongok kezelésére használjuk! A megfelelő gyakorlatot kiegészítve mélyizom erősítő tornával egy folyamatos panaszokkal, kisugárzó tünetekkel járó beteget meg tudunk menteni a műtéttől, tünetmentessé tehetünk vagy visszajuttathatunk a sportpályára. Az első alkalommal megvizsgáljuk páciensünket, ami alapján kiderül, mely mozdulat számára a megfelelő (aminek hatására csökkennek a tünetei, illetve melyek hatására romlanak) amit pontosan úgy és olyan ismétlésszámmal kell végeznie a továbbiakban, ahogy azt gyógytornásza elrendeli.Ezt a gyakorlatot a páciensek munkahelyükön, otthonukban is végezhetik a hangsúly a rendszerességen, a pontosságon és az ismétlésszámon van. Segíti a gyógytornász munkáját, ha egy friss MRI vizsgálat eredményét hozza magával a Beteg. Ez a terápia sem nélkülözheti a további, aktív izomerősítő kezeléseket, viszont enélkül kevés az esély a porckorong helyzetének realizálására.

 

Perifériás idegmobilizáció

peripheral nervous systemA periférián tapasztalható fájdalom, kisugárzó tünetek- zsibbadás vagy érzéskiesés esetén alkalmazzuk, az adott területre futó idegek mobilizálására. A perifériás idegek problémáját már a gerincből történő kilépés is okozhatja (pl.: egy ha nem megfelelő a csigolyák helyzete), illetve a lefutásuk mentén is ütközhetnek akadályokba.

Az ilyen jellegű panaszok előfordulhatnak különböző gerinc betegségek folyamán, illetve gerincműtétet követően, sportsérüléseket-komoly húzódásokat követően, hegek és térszűkítő folyamatok hatására (Carpel-tunnel szindróma, TOS) .

Megfelelő technikát alkalmazva elérhetjük, hogy fájdalommentes legyen Betegünk és az adott perifériás ideg jól mozogjon hüvelyében. A kezelésen begyakorolt mozdulatot otthon is fontos, hogy megfelelően végezze a Páciens.

 

 

 

 

 

© 2013-2023 Gyógytornászda