Funkcionális tréning

Sportrehabilitáció

Body Roller (SMR henger)

TRX

Gymstick

 

A funkcionális tréning olyan izomerősítő rendszer, amely a megfelelő központ (medence és ágyéki szakasz együttese) kialakításával kezdve egy jól működő, statikailag megfelelő vázizomrendszert alakít ki, instabil eszközök, elasztikus ellenállások alkalmazásával. A funkcionális trénig, nem mint külön kezelési eljárás szerepel, hanem beépítve a gyakorlatsorba. Izomláncokat dolgoztatunk, nem izoláltan erősítünk különböző izmokat, így teljes mértékben kiegészíti a gyógytorna kezelést! Színesíti, nehezíti a gyógytorna gyakorlatokat, speciális tesztelésével komplettebb képet nyújt nekünk az adott problémáról, annak kezeléséről.
Sportspecifikus kezelésben óriási szerepe van, a propriocepció fejlesztésében, a sportágra jellemző mozgások visszaépítésében, a különböző sporthelyzetekhez való adaptálásban alkalmazzuk.

 

Sportrehabilitáció

Hobbi- és élsportolók problémáinak kezelése. Akár trauma, akár műtét, akár korrekciós, krónikus panaszok, vagy teljesítményfokozás céljából.

Egy traumás, vagy műtét utáni rehabilitáció az alapoktól indul, ahol az izmokat a nulláról kell egyáltalán bekapcsolnunk, újraélesztenünk. Cél a mihamarabbi gyógyulás, regeneráció és a sportba való visszatérés.

Ehhez számtalan eszköz áll rendelkezésünkre, amik az alapoktól a sportteljesítmény és sportterhelés eléréséig fejlesztik a Sérültek állóképességét, erejét, stabilitását, koordinációját, technikáját és sportspecifikus mozgásait.

 

(A gyógytorna messze NEM ér véget a fájdalmak megszűnésével!!!)

 

A sérülést/műtétet követő rehabilitációhoz képest a korrekciós edzés jelentősen más. Sportolók esetében a terhelés, ami az ízületeiket, izmaikat éri sokszorosa a hétköznapi tevékenységekben tapasztalt terhelésnek. Emiatt a legkisebb hiba is komoly problémákat okozhat rendszerükben, sportmozgásukban. A leghatékonyabb sportteljesítmény eléréséhez a szervezet és a mozgató szervrendszer hibátlan együttműködésére van szükség.

Ha a rendszer nem működik jól, a sportoló nem tud megfelelő teljesítményt nyújtani. A mozgató szervrendszer hibáinak kijavításában tudok jelentős mértékben segíteni a Hozzám forduló hobbi- avagy élsportolóknak. Funkcionális tesztekkel, mozgásvizsgálatokkal közelebb kerülünk a probléma forrásához, majd a megfelelő edzéssel kiküszöböljük azokat.

 

Body Roller (SMR henger)

 Nyomási ingert adunk az izomzatnak, ezáltal keringést javítunk-fájdalmat csökkentünk,  lazítjuk az izomzatot! A testünk, összes izmát képesek vagyunk ezzel az eszközzel lazítani, a hasi területeket kivéve! Kiválóan alkalmas izomegyensúlyból adódó problémák kezelésére, statikai problémákból adódó izomfeszülések lazítására, műtétek utáni izomegyensúly megfelelő kialakítására, edzések előtti bemelegítésére, edzések végén a levezetésre. Helyettesíthetjük vele a sztreching gyakorlatokat, mivel a eredményt ugyanúgy elérjük, viszont neurológiai panaszokat semmiképp nem okozunk vele. Triggerpontok kezelésére is jól alkalmazható. Kiegészítő kezelés.

 

TRX

Edzőheveder a funkcionális edzések egyik fajtája. Saját testsúlyos edzés, amely fokozza a stabilizálást, instabil szárainak köszönhetően. A funkcionális tréningben nagyobb kihívást ad, mivel kisebb az alátámasztási felszín. Viszont jól dozírozható a terhelés attól függően, hogy milyen szögben állunk a felfüggesztési ponthoz képest! Az összes gyakorlat kivitelezésénél nagy hangsúly kerül a core izmok (törzs izmok)  erősítésére, fejlesztésére így a stabilitást, teljesítményt nagymértékben fokozza. Dinamikus gyakorlatok és kitartott-statikus gyakorlatok alkalmazásával remek állóképesség fejlesztő. Instabil eszközökkel kiegészítve komoly a sportspecifikus tréning. Jól alkalmazható, a rehabilitáció első fázisától kezdve, az utolsóig.

 

Gymstick

Zárt láncú mozgások kivitelezésére alkalmas eszköz, aminek segítségével hatékonyabban tudunk izomláncokat fejleszteni. Funkcionális mozgások kivitelezésére alkalmazható a rehabilitáció elejétől kezdve a végső fejlesztésig. Egy fix rúd két végén elhelyezkedő gumikötelek váltakozó ellenállást adva erősítik as különböző izomláncolatokat, miközben a core izmok folyamatosan dolgoznak.

© 2013-2023 Gyógytornászda