Ergonómiai oktatás cégeknek

  

Az ergonómia mindenhol jelen van életünkben: a munkahelyen, a hétköznapi tevékenységekben, a szabadidős mozgásokban, statikus testhelyzetekben és aktív mozgásokban is (szabadidős tevékenységek – pl. kirándulás, sportmozgások – helyes sporttechnikai kivitelezés). Több szakterülete van ennek a tudománynak, amelyek közül mi a fizikai ergonómiával foglalkozunk.

Gyógytornász szemszögből a legtöbbször az ergonómia jelentése arra korlátozódik, amikor a munkavállalók munkahelyi pozíciójával kapcsolatban adunk egyénre szabott tanácsokat, a mozgásszervrendszer egészséges és optimális állapotának megőrzése, és így hatékonyabb munkavégzése érdekében.

Fizikai ergonómia:

 • munkapozíciók,
 • anyagmozgatás,
 • ismétlődő mozdulatok,
 • munkához kapcsolódó izom- és csontrendszeri rendellenességek,
 • munkahelyi kivitelezés,
 • biztonságos mozgások kivitelezése
 • és egészségmegőrző aktivitások
 • sportolás

 

Az ideális munkahelyi légkör elvárásai között szerepel a megfelelő ergonómia kialakítása

A hatékony munkavégzésnek számos paramétere van. Gyógytornász szakemberekként mi a helyes ergonómia bemutatása kapcsán a számos mozgásszervi problémát generáló okokra és megoldási lehetőségekre koncentrálunk.

Fontos a dolgozók megfelelő testhelyzetére és/vagy mozgására nagy hangsúlyt fektetni a munkahelyeken, ahol napjaik legnagyobb részét töltik.

Kimutatások igazolják, hogy az ideális munkahelyi légkörnek és a hatékonyabb munkavégzésnek alapvetően elvárt paraméterei a testmozgást serkentő lehetőségek bevezetése, illetve az egyénekre, megfelelően kialakított és beállított munkafelület. 

 

Mire figyeljünk a munkahelyi ergonómia egészséges kialakítása során?

Fontos, hogy ne általános beállításokat tegyünk munkakörülményeinkben, hanem mindig az adott dolgozó anatómiai viszonyainak (testmagasság, törzs- alsó végtag aránya) megfelelően állítsuk be a munkapozíciót.

Emellett fontos a szimmetria is, ha több monitort vagy kiegészítő eszközt használ a dolgozó, akkor azok beállítása is elengedhetetlen.

Ha több munkaállomáson kell dolgozni, mert változó a munkavégzés helyszíne, akkor mindenhol nagy hangsúlyt kell fektetni a beállításokra.

A home office-ra is úgy kell tekinteni, mint az irodai munkavégzésre, ott sem hagyhatjuk figyelmen kívül a megfelelő, egyéni beállításokat!

 

Gyógytornászda ergonómiai oktatás cégek részére

Az oktatás teljes mértékben adott cégre szabható, így az időtartam az 50 perces elméleti előadástól kezdve, akár 1-4-6 órás, vagy több napos programot is jelenthet.

Választható modulok az ergonómiai oktatásunkban:

 • Elméleti előadások állómunka, emelés, ülőmunka, autózás témakörökben: ülő ergonómia (irodai, autós), álló ergonómia, emelés, helyes alvás (pozíciók és alvási higiéne), ergonómia fontossága a mindennapokban
 • Munkahelyen végezhető átmozgató gyakorlatok, izomzat lazítására ajánlott technikák és eszközök (csoportos órák)
 • Egyéni mozgásszervi állapotfelmérések javaslatokkal (kb 20 perctől 40 percig)
 • Munkaállomás beállítása egyéni, vagy csoportos (elméleti előadás formájában)
 • Munkaállomás beállítása egyéni, vagy csoportos (gyakorlati formában: beállítások, tartások, emelés technikája stb)
 • Home office ergonómiai oktatása (elmélet/gyakorlat igény szerint)
 • Kihelyezett sportnap(ok) lehetősége több szakemberrel és szakmai eszközökkel (pl. extra lehetőség nyomásmérő plató használata)

Egészséges munkahelyek és jobb teljesítmény a mindennapokban – válasszák a Gyógytornászdát segítő partnerként!

Oktató: Rajnay Kata- gyógytornász, Body Roller terapeuta, Mechanikai tape terapeuta, Manuálterapeuta

Jelentkezés:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06-30-176-2608

 

Referenciák:

© 2013-2023 Gyógytornászda