A törzs problémái

Nyaki panaszok

Kisugárzó panaszok
Szédülés, erőteljes migrén, fülzúgás, hányinger
TOS (Thoracic Outlet Syndroma)

Háti panaszok

Osteoporosis- Csontritkulás
Scheuermann szindróma
Fibromyalgia
Gerincferdülés-Scoliosis
Vállba sugárzó fájdalom-borda problémái

Deréktáji panaszok

Spondylosis
Spondylolysthesis
Prolapsus, protrusio, discus hernia
Kisugárzó panaszok
Canalis spinalis stenosis
Discopathia
Pelvico-lumbalis problémák,ellaposodott lordosis

 

Nyaki panaszok

Cervical vertebrae lateralA nyaki gerinc 7 csigolyából áll. Az első 2 csigolya szerkezete más mint az alsóbbaké, de mindegyikre jellemző,h jóval kisebbek, mint a gerincoszlopunk más szakaszain, csakúgy, mint a porckorongok. A I. nyaki csigolya a koponyával ízesül és a II.-kal együtt más irányú mozgásokban is részt vesznek. A nyaki szakasz fő funkció a fej térben történő mozgatása. A nyaki szakasz neutrális helyzetben lordotikus.

A nyaki panaszoknak számos oka lehet, de ezek közül a legáltalánosabbakat említeném meg.

Kisugárzó panaszok

Sokszor találkozunk olyan panaszokkal, hogy a vállam fáj, vagy a felkarom, vagy a csuklóm,miközben helyileg nem találunk eltérést a betegvizsgálat folyamán. Ilyenkor sok esetben a nyaki területről kiinduló probléma áll a fájdalom, zsibbadás, vagy érzéskiesés hátterében. Okozhatja többek között porckorong probléma, a nyaki görbület megváltozása miatt, az ott futó idegek és erek nyomás alá kerülése, a nyaki izmok feszessége. A nyaki szakasz legmozgékonyabb része az CV-ös és CVI-os nyakcsigolya területe, így az alattuk lévő CV-ös és CVI-os porckorong van a legnagyobb terhelésnek kitéve.

Gyökök kompressziós tünetei:

C.IV. porckorongsérv - C5 gyök: a fájdalom a vállon keresztül a felkar külső-felső harmadába sugárzik, gyengülhet, vagy sorvadhat a m. deltoideus.

C.V. porckorongsérv - C6 gyök: a fájdalom a felső végtag mellső-külső felszínén tenyér hüvelykujj felőli részébe, hüvelykujjba sugározhat, gyengülhet a m. biceps brachii, vagy sorvadhat.

C.VI. porckorongsérv - C7 gyök: a fájdalom az alkar mellső, középső felszínén jelentkezhet, illetve a kézháton és a II-III-as ujjon és gyengülhet a m. triceps brachii és a hosszú ujjakat emelő izom.

C.VII. porckorongsérv - C8 gyök: a fájdalom az alkar medialis felszínén a tenyérbe és az ujjakba, gyengülhetnek a kéz izmai.

Feladatunk:

A betegvizsgálat alapján letesztelt irányban kell forszírozni a mozgást, abba az irányba, amely provokálja a panaszokat, kerülni kell a mozdulatokat. A teljes gerinc mobilizálására kell fektetnünk a hangsúlyt,a lapockazáró izmok erősítésére és az ergonómiai munkakörülmények kialakítására.

 

cervical region dynSzédülés, erőteljes migrén, fülzúgás, hányinger

Gyakran az Arteria vertebrobasillaris szindróma áll a háttérben. Az arteria vertebralis lefutását tekintve, bonyolult, kacskaringós utat tesz meg a nyaki csigolyák között. Általában a fej hátrahajtása fokozhatja a tüneteket. Kezdetben lehet tünet nélkül van jelen a szindróma, mivel a carotisok és a másik oldali art. vertebralis fenntartja az agy megfelelő vérellátását, amint ez a kompenzálás megszűnik, megjelennek a tünetek. Lehet nem okoz mozgásbeszűkülést.

 

Feladatunk:

Orvosi vizsgálatot követően, ha nem egyértelmű az Art. Vertebrobassilaris szindróma, akkor a nyaki szakasz mobilizálásával, izomlazítással kezdjük a terápiát. ha a mozgásterápia nem ad eredményt, lehetséges a műtéti indikáció.

 

TOS (Thoracic Outlet Syndroma)

3 vállövi alagút elnyomódhat, ezeken a területeken idegek, erek futnak, amelyek ha elnyomódnak, motoros és szenzoros tüneteket produkálnak a periférián. Mivel a nyaki területről beszélünk, így a felső végtagra kisugárzó tünetekről beszélhetünk. Keringési zavar tünetei: kéz elfehéredése, ha megemelik, zsibbadása.

Feladatunk:

Nyaki szakasz és a felső végtag mobilizálása, a területen lévő izmok lazítása,főleg ott, ahol a  kompresszió kialakul. Kerülni kell a tüneteket fokozó mozgásirány forszírozását.

 

Vannak olyan reumatológiai, gyulladásos betegségek, amelyek lefolyása során közvetlen vagy közvetlen módon a nyaki szakasz is érintett lesz. Ilyenek a Scheuermann szindróma, a Bechterew-kór, a Rheumatoid Arthritis, Osteoporosis, Perihumeroscapularis szindroma-befagyott váll. A legutolsó betegséget kivéve,ami váll problémát takar, a többi mind a gerincet is érintő gyulladásos kórkép.    Ilyen esetekben a lágyrészek mobilizálását, az érintett terület lazítását szoktuk kezelésként választani és fontos az elért, fokozottabb mozgástartomány megtartása. (A fent leírt kórképekről a rájuk legjellemzőbb területen ejtek szót.)

 

Háti panaszok

 hatOptimálisan a 12 háti csigolya egy harmónikus domború, kyphotikus ívet ír le. A háti szakaszhoz kapcsolódnak a  bordák, amelyet a mellkast alkotva elől a szegycsonthoz kapcsolódnak. Emiatt a háti szakasz és a mellkas nem vizsgálható külön és a háti szakasz diszfunkciói hatással vannak a bordák mozgására ezáltal a mellkas kitérésére is. Fontos még az izomzat szerepe a helyes testtartás fenntartásában, amelyek nem tudnak megfelelően működni, ha a a háti csigolyák, ahol erednek, illetve tapadnak, nem mozognak megfelelően. Onnantól az izomzat sem működik rendesen!

 

Osteoporosis- Csontritkulás

OsteoporosisÁltalában idősebb korban jelenik meg, a csont állománya megritkul, Ca hiány, genetika, vagy mozgás hiány miatt. Fontos a Ca és ionbevitel, a rendszeres mozgás. A csontok ellenállásukat a folyamatos terhelésnek köszönhetően tartják meg, így í gravitációs térben végzett mobilizáló és erősítő gyakorlatok nagyon fontosak a csontritkulásos betegek számára. A betegség mértékétől függően, figyelnünk kell bizonyos kontraindikált (ellenjavallt) mozgásokra, amielyek a hiányos csontállomány miatt repedéshez, töréshez vezethetnek.

 

Scheuermann  szindróma

Ékcsigolyák kialakulása ,a csigolyatest fejlődési zavara miatt alakul ki. A csigolya testek elülső részének fejlődése visszamarad a hátsó peremekéhez képest, ezáltal a csigolyák teste ék alakúvá válik. Ez a deformálódás általában több csigolyatestet érint, ezért a háti gerincszakaszon kialakul a tipikus kifotikus, domború hát. A csigolyák felső és alsó részein található fedőlemezek kis defektusain át a köztük lévő  porckorongok darabjai bejutnak a csigolyatestbe. Ezeket a röntgenfelvételen láthatóvá váló kis csonthiányokat Schmorl-csomóknak nevezik. Az ék alakú csigolyák kialakulásával sé a görbület megváltozásával, a csigolyák közötti rés beszűkül. A háti szakasz görbületének változása magával vonja a többi szakasz terhelésének változását,a háti szakasz merevsége miatt a nyaki és ágyi szakasz hipermobilitásával kompenzál a beteg. A bordák és a háti szakasz elmerevedése, a lézgési mechanizmust is nehezíti,így a terápiába mindenképpen hangsúlyt kell fordítani a légző mozgások forszírozására is.

Feladatunk:

A lehető legnagyobb mobilitás megőrzése, lapockazáró izmok tréningje és a lapocka kimozgatása, a vállövi mozgások beszűkülésének pervenciójaként. Erős mély- és felületes törzsizom tréning. Lényeges a zsugorodásra hajlamos izmok lazítása,a renyheségre hajlamosak erősítése, ezáltal a megfelelő izomegyensúly kialakítása. Légző mozgások gyakoroltatása.

 

Fibromyalgia

Izomfeszüléssel, izommerevséggel, fájdalommal és az ízületek, inak működészavarával járhat. Általában középkorú nőknél jelentkezik. Nem kapcsolható gyulladásos betegséghez. Rossz ergonómiai körülmények, feszültséggel teli körülmények, genetikai hajlam és még számos külső és belső tényező okán alakulhat ki.

Tünetei: Fáradtságérzet, krónikus izomfájdalom,végtaggyengeség, lábgörcs, rossz mozgáskoordináció, tartós statikus helyzet utáni ízületi merevség, fejfájás-migrén, szédülés.

Feladatunk:

Gyógytornász segítségével a feszes területek lazítása a feladatunk, a betanult gyakorlatok otthoni gyakorlása, a feszes ízületek mobilizálása, stresszoldó/relaxációs technikák alkalmazása, súlyosabb esetben non-szteroid gyulladáscsökkentők használata.

 

Gerincferdülés - Scoliosis

 

scoliosisTöbbféle felosztás létezik, egyik alapján beszélhetünk funkcionális és strukturális gerincferdülésről.

Funkcionális esetében a gerinc oldalirányú görbületeit nem követi a csigolyák elcsavarodása (rotációja), tehát nincs bordapúp, ezzel szemben a strukturális ( szerkezeti) gerincferdülésnél a gerinc háromdimenziós elváltozásáról van szó. Mindkét esetben rendkívül fontos az időbeni és egyénre szabott kezelés, a gerincferdülés típusának és az állapotnak megfelelően:

-lábhosszkülönbség kiegyenlítése

-tartásjavító torna

-korrekciós, aszimmetrikus gyógytorna ( Schroth terápia: a gerinc 3Dimenziós scoliosis terápiája)

-korzett ( műnyag fűző)

- végső esetben műtét

FUNKCIONÁLIS scoliosis

Aa gerinc oldalirányú elhajlását nem követi a csigolyák csavarodása. Kialakulhat hirtelen növekedés során, ha az izmok nem tudnak adaptálódni (alkalmazkodni), folyamatos aszimmetrikus tevékenységgel járó mozgásformáknál, hétköznapi tevékenység/ mozgáskivitelezés során (sportolóknál: pl. vívás, tenisz, vizilabda, kézilabda stb., zenészeknél, egy vállon hordott táska, farzsebben hordott pénztárca).

KEZELÉS:

-Tape

-Manuálterápia ( izompólya lazítás)

-Proprioceptív tréning

-Instabil eszközökön végzett gyakorlatok

- Korrekciós aszimmetrikus gyógytorna ( Scroth terápia/ 3Dimenziós Scoliosis terápia)

STRUKTURÁLIS scoliosis

A gerinc 3dimenziós elváltozásáról beszélünk. Ebben az esetben hátul nézetben kialakul az oldalirányú görbület, melyet a görbületnek megfelelő rotáció (csavarodás) követ, illetve oldalnézetből a gerinc fiziológiás ( élettani) íveinek a fokozódása ill. elsimulása- ez utóbbi a gyakoribb.  A csigolyatestek és nyúlványaik deformálódnak, a csigolyatestek egymáshoz képest elfordulnak amit a háti szakaszon a bordák is követnek, így a görbület oldalán hátul kialakul a bordapúp, a bordapúpokkal szemben pedig  bordavölgyek alakulnak ki. A csontos elváltozásokat a gerinc izmai és szalagjai is követik, a görbület oldalán elvékonyodnak, túlnyúlnak, a másik oldalon megrövidülnek, de mindkét esetben elgyengülnek az izmok.

KEZELÉS:

Mivel a strukturális ( szerkezeti) scoliosisok esetében a legtöbb esetben romlással kell számolni, nagyon fontos az időbeni, még a csontnövekedés befejezte előtt elkezdett, egyénre szabott korrekciós gyógytorna ( Shroth terápia/ 3Dimenziós Scoliosis terápia és / vagy a görbület mértékének illetve az életkor figyelembevételével korzett (  műanyag fűző) alkalmazása.

- Schroth terápia / 3Dimenziós Scoliosis terápia: a gerinc háromdimenziós korrekciójára és egy speciális légzési technikára ( forgató légzés) épülő módszer.

- Korzett ( Cheneau korzett) : egyéni mintavétel alapján készült műanyag fűző.

Kiegészítő kezelésként szóba jöhet:

- Manuálterápia (Izompólya lazítás)

- Proprioceptív tréning

- Instabil eszközökön végzett gyakorlatok

FONTOS: a strukturális scoliosisok esetében, mivel az esetek túlnyomó részében romlással számolhatunk ezért komplex ortopédia kezelést igényel. Team munka! Tehát hangsúlyos mind a kezelős orvos, mind a gyógytornász, mind a korzett készítő mester szoros együttműködése a kezelés során és nemcsak a pácienssel, hanem egymással is!

 

Rendelőnkben a Scoliosis-sal rendelkező pácienseinkkel

Pekk Zsanett gyógytornász, Schroth-teraputa foglalkozik.

 

Vállba sugárzó fájdalom-borda problémái

Feltöltés alatt...

 

Deréktáji panaszok

 

lumbar spine pppMindennapi problémák és panaszok közé tartozik a krónikus derékfájás. Számtalan ember szenved derékfájástól, de nem minden fájdalomnak áll ugyanaz a hátterében.

Az ágyéki gerincszakaszt 5 ágyéki csigolya alkotja. Ezek a csigolyák méretüket tekintve nagyobbak, mint a felsőbb szakaszokon találhatóak, mivel sokkal nagyobb terhelést kell, hogy elbírjanak és továbbítsanak a medencére, onnan pedig az alsó végtagokra. Ezen a területen a porckorongok mérete is más. Az utolsó ágyéki csigolya (LV.), keresztcsonttal kapcsolódik, neutrális helyzetben, ezáltal, az V. ágyéki csigolya elhelyezkedése adja a derekunk homorulatának alsó részét, követve a keresztcsont görbületét. A lumbális görbület legmélyebb csigolyája az LIII.-as (3. ágyéki csigolya).

A deréktáji panaszoknak számos oka lehet, de ezek közül a legáltalánosabbakat említeném meg.

 

Spondylosis

Általános gerincbántalmat jelent. Ilyenkor a folyamatos terhelés következtében kialakul a kisízületek kopása,  csökkenhet a porckorongok vastagsága a terhelésből adódó nyomás miatt. A kopás miatt, fájdalmas a kisízületi felszínek érintkezése egymással, ez okozza a panaszokat. Mindezekhez hozzájárul a gerinc körüli izmok rossz állapota, amit az emberek a rendszertelen és nagy intenzitású mozgásokkal és túlerőltetéssel tovább fokozhatnak. Társulhatnak még mellé egyéb gerinc eredetű problémák is, amik csak súlyosbíthatják a panaszokat.

Feladatunk: Ha van olyan mozgás, amire fájdalom jelentkezik, akkor azt ki kell elemezni,hogy mi okozhatja a panaszt,hol van egyensúlybomlás, mi kell erősíteni,mit kell lazítani-mobilizálni. Ilyen problémáknál a fő teendőnk a gerinc mobilitásának fokozása, törzsizomzat erősítése.

 

Spondylolysthesis

IMG 2696.2Az egymás fölött/alatt elhelyezkedő csigolyák egymáshoz viszonyított elcsúszását jelenti. Számít az elcsúszás iránya és mértéke. Fokozott elcsúszás okozhat kisugárzó tüneteket (fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés) az alsó végtagokba. Az elcsúszás irány történhet előre, hátra, illetve több csigolya egy szegmentumként is elcsúszhat a többihez képest.

Feladatunk: Kerülni az elcsúszás irányát tovább provokáló mozgásokat, mobilizálni az általában feszesebb ellenirányú mozgást. A mélyizmok bekapcsolásával, erősítésével az érintett csigolyák helyzetének stabilizálását segíthetjük, megakadályozva a további elcsúszást. Lazítanunk kell a feszes izmokat és erősíteni a gyenge mély- és felületes törzsizmokat. Az ergonómiai tanácsok betartásával és a kialakított tornaprogram rendszeres végzésével csökkenthetjük a panaszainkat.

 

Prolapsus, protrusio, discus hernia

A csigolyák közötti porckorongok degeneratív elváltozása, kitüremkedést, előboltosulést, sérvesedést jelenti. Fokozottan igénybevett területekre jellemző, mivel az ágyéki szakasz a keresztcsonttal kapcsolódik a medencéhez, követi a medence mozgásait. Így például ülésnél, ahol a medence hátrabillen, az ágyéki szakasz homorú görbülete (lordosis) domborodik (flexio) , ellen irányban mozdul el az eredeti görbülethez képest. Ilyenkor a porckorongok hátrafelé nyomódnak. Hosszú ideig tartó például provokálhatja a porckorongok hátrafele mozgását. A kimozdulás iránya lehet előre, hátra, előre és lateral felé,illetve hátra és lateral felé. Lehet aszimmetrikus,amikor az egyik oldalon kitüremkedik és a másik oldalon nincs ugyanilyen eltérés és van amikor szimmetrikusan mozdul ki.

A kimozdulás fokozatai,amikor előboltosul a porckorong (prolapsus), amikor már kiboltosul (protrusio) és amikor sérvesedik (discus hernia). Amikor már nagyobb mértékben kimozdul a két csigolyatest közül, akkor kompresszió alá helyezve a gyököt, kisugárzó tüneteket okozhat.

A fájdalmat viszont nem a porckorong elmozdulása okozza, hanem, az ágyéki szakasz gerinc melletti tartó izomzata (paravertebrali izmok), amelyek folyamatos feszülés miatt, görcsölnek és az okozza a panaszt. Illetve a porckorong nyomó hatása által kialakuló kisugárzó tünetek amiket érzünk, magát a porckorongot nem.

 

Kisugárzó panaszok

L5 a comb külső felszínén, az lábszár külső, majd első felszínén át, az öregujj területén jelentkezik, illetve nem működik az öregujj emelő izma és a sarkon járás nehezített.

S1 érintettségnél, tábornoki nadrágcsíkhoz hasonló, és a külső talpszélt, valamint a külső lábujjakat érinti a fájdalom vagy zsibbadás. lyenkor a lábujjak hajlító izmai nem működnek, ezért a lábujjhegyen járás nehezen kivitelezhető.

Ritkán előfordulhat, a gerincvelő L5 és S1 szakaszának teljes összenyomódása következtében kialakuló idegrendszeri tünetegyüttes az ún. Cauda-syndróma, amelynek tünetei a kétoldali Achilles-reflex kiesése, érzészavar, székelési-vizelési zavar, kétoldali lábmozgatók bénulása.

Feladat:

A gyógytornász segítségével megtalálni, mely mozgások provokálják és mely mozgások csökkentik a kisugárzó panaszainkat. Ami provokál, azt kerülni kell,ami csökkent, azt forszírozni. Mobilizálni kell a gerincet és erősíteni a stabilizáló mélyizmokat és a törzsizmokat, ezáltal egy olyan medence-fűzőt kialakítani,ami megtartja a helyes helyzetben a derekunkat. Az elsajátított gyakorlatokat a mindennapjainkba be kell építenünk és rendszeresen kell alkalmaznunk.

Számos terápiáról hallunk-olvasunk, amik meggyógyítják a porckorongsérvet. Ami a legfontosabb, hogy ezek közül mindenképpen aktív megoldást kell választani, mivel a passzív eljárások lehet, hogy ideig-óráig javítanak a problémánkon, viszont hosszútávon nincs, ami fenntartsa a passzív kezelés által létrehozott jó helyzetet.

Személy szerint, a kezeléseimben általában kombinálni szoktam az általam ismert terápiákat, nem teszem le a voksom egyik mellett sem, ami minden körülmények között  segít, inkább több egymást kiegészítő kezelést alkalmazok, így például:  McKenzie terápiát-mint mechanoterápiát, izomlazításra, fájdalmas izomfeszülésre triggerpont kezelést és végül a tudatos izomerősítést- szegmentális  stabilizációs tréning, funkcionális tréning és TRX.

 

Canalis spinalis stenosis

Gerinccsatorna szűkületet jelent, aminek oka a genetikai októl kezdve sokféle lehet. Kisugárzó tünetekkel és deréktáji fájdalommal jár. Ha az orvosi konzultáció folyamán műtéti indikációra nem derül fény, a gerincszakasz mobilizálása és a mélyizomzat erősítése kell,hogy a fő feladatunk legyen.

 

Discopathia

Porckorong bántalom, degeneratív elváltozás,folyadékcsökkenés,laposodás.

Általánosan elmondható, hogy a deréktáji panaszok nagy része enyhíthető, ha megfelelően mobillá tesszük a gerincoszlopunk minden részét, csökkentve ezzel egyes szakaszok fokozott túlterhelődését. A mobilitás fenntartása érdekében nagy hangsúlyt kell fektetnünk bármilyen jellegű izomegyensúly bomlás helyreállítására, megelőzésére. A törzsünk mély – és felületes tartó izmait kell lazítanunk és tréningeznünk a beteg általános terhelésének/sportaktivitásának megfelelően.

 

Pelvico-lumbalis problémák,ellaposodott lordosis

Feltöltés alatt...

 

 

 

© 2013-2023 Gyógytornászda